gejša
Shutterstock
gejša

Shutterstock

gejša, Foto: Shutterstock

 

Japanska kultura nikada nije dozvoljavala banalizaciju gejši gde se one svrstavaju u prostitutke. Istorija objašnjava da instituciaj gejši datira još u VII veku, ali su se vremenom gejše adaptirale i novim uslovima.

Ono što je neosporno, u Japanu ih svrstavaju u tradiciju i umetnost. Od malih nogu izabrane su da budu zabavljačice, ali su i bile obrazovane za to.

Ko su gejše?

Gejša je obrazovana, elokventna i stvorena da pruži zadovolstvo muškarcu koje se ne odnosi samo na seksualno. Posebno su pripremljene da zavode, ali i lepo izražavaju, sviraju i pevaju. Čak ni poistovećivanje sa sada novim terminom elitne prostitucije, za ovu branšu bila bi uvreda. Žene koje pripadaju ovoj zajednici, zapravo čuvaju svoju tradiciju, ali i ugled.

Osamnestog veka bile seu poznate kao jakuku i njihove odaje bile su jedini legitiman prostor gde su svoje usluge mogle da pružaju, sve van tog prostora bilo je zakonom kažnjivo. Njihova odeća i način šminkanja bili su prepoznatljivi, gejša je bila žena koja se poštuje.

gejša

Shutterstock

gejša, Foto: Shutterstock

 

Kao devojčice, nosile su obuću koja je bila kao kalup za njihova stopala kako im ne bi rasla. Nije lako bilo trpeti bolove, ali i razvijati razne talente kako bi bile dopadljive. Bile su rano odvajane od porodica kako bi se posvetile učenju najstarijeg zanata, ali i mnogim drugim veštinama.

Nakon Drugog svetskog rata gejše gube ugled jer se u vreme nemaštine mnoge devojke samoproklamovale kao gejše pružajući jeftine seksualne usluge.

Dana s još uvek postoje gejše, ali su iz svojih tretmana izbacile pružanje seksualnih usluga zbog narušenog ugleda. Ostale su samo kao podsetnik japanske tradicije.