Hipokrat
Shutterstock
Hipokrat

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Stari Grci su prvi oslobodili medicinu mistike i praznoverja. Neka medicinska otkrića koja datiraju iz tog vremena i danas su fascinantna, a prvi koji je magiju odvojio od medicine je čuveni Hipokrat.

Ne samo da je dao definiciju medicine, več je tvrdio da mnoge boelsti imaju psihosomatski koren, s toga je upamćena rečenica, "u zdravom telu, zdrav duh".

Danas, u ime oca medicine, lekari po završetku studija polažu Hipokratovu zakletvu:

"U trenutku kad stupam među članove lekarske profesije svečano obećavam da ću svoj život staviti u službu humanosti. Prema svojim učiteljima sačuvaću dužnu zahvalnost i poštovanje. Svoj poziv obavljaću savesno i dostojanstveno. Najveća briga će mi biti zdravlje mog bolesnika. Poštivaću tajne onoga ko mi se poveri. Održavaću svim svojim silama čast i plemenite tradicije lekarskog zvanja. Moje kolege biće mi braća. U obavljanju dužnosti prema bolesniku neće na mene uticati nikakvi obziri, vera, nacionalnost, rasa, politička ili klasna pripadnost. Apsolutno ću poštivati ljudski život od samog početka. Niti pod pretnjom neću dopustiti da se iskoriste moja medicinska znanja u onom što je suprotno zakonima humanosti. Ovo obećavam svečano, slobodnom voljom pozivajući se na svoju čast."

hipokratova zakletva

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Smatra se da je ovaj veliki mislilac rođen 460. odine pne na Kosu gde se isticao kao najbolji učenik medicinske škole, ali se o njegovom životu malo zna.

Njegovo učenje zasnovano je na teoriji da su najvažniji sastojci čovekovog organizma  četiri elementa, odnosno soka: krv, sluz, žuta i crna žuč, koja se dele na 4 kvaliteta: toplo, hladno, suvo, vlažno.

Hipokrat je smatrao da ne postoji bolest, već bolestan čovek, a u otkrivanju simptoma bio je nenadmašan. Svoje lečenje bazirao je na jačanju organizma, tj. imuniteta.

Smatrao je da urazvoju svake bolesti postoji kritičan period, odnosno dani.