ručak, hrana, meso, kuhinja, obrok
Shutterstock, ilustracija
ručak, hrana, meso, kuhinja, obrok

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

Kinoa (Quinoa) je južnoamerička biljka, od davnina se koristi kao hrana i kao lek. Jedno je od najstarijih žitarica na svetu. Kinoa propada porodici trava, ali je često svrstavaju u žitarice, jer se priprema i konzumira na isti način kao i žitarice, a ima i istu hranljivu vrednost.

Kinoa je bogata vitaminima i mineralima kao što su: vitamin E, vitamin B, mononezasićene masti, antioksidanti, gvoždje, fosfor, kalcijum, kalijum, magnezijum, mangan, cink, bakar i selenijum, vlakna.

Zahvaljujući vlaknima, može sniziti nivo lošeg holesterola. Kinoa ima sposobnost da reguliše šećer u krvi. Zbog velike količine kalijuma pomaže kod smanjenja povišenog kvnog pritiska. Zahvaljujući vlaknima i proteinima, pomaže kod mršavljenja tako što pruža osećaj sitosti duže vreme i smanjuje apetit. Reguliše probavu i ubrzava metabolizam. Ovako možete izgubiti višak kilograma na zdrav način. Zahvaljujući magnezijumu, kinoa se preporučuje osobama sklonim migrenama.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Filiz Fatma Ülgen (@ffulgen) on Jun 22, 2020 at 7:48am PDT

Kinoa je tek u poslednje vreme počela da zauzima mesto u kulinarstvu koje zaslužuje.

Pre upotrebe potrebno je semenke kinoe dobro oprati hladnom vodom.

Postoji više vrsta kinoe, a najčešće možete naći bela, crvena i crna. Crna kinoa ima sladak ukus, dok je crvena najbolja za salate.

Kinoa se može konzumirati u vidu celog zrna, pahuljica ili brašna. Pahuljice kioe se pripremaju veoma lako i odličan su izbor za doručak. Kinoa se često koristi kao sastojak u raznim salatama, supama ili čorbama. Brašno od kinoe često se koristi umesto belog brašna za pripremu hleba, peciva ili kolača.

Ukoliko želite kuvati kinou potrebno je da znate da na 1 šolju sirove kinoe ide 2 šolje vode. Kinoa u vodi nabubri i postaje mekša. Kad provri voda, smanjite temperaturu, poklopite i pustite da se lagano kuva nekih 10 -15 minuta. Od 1 šoljice sirove kinoe ćete dobiti 3 šoljice kuvane kinoe.

Savršen i zdrav doručak možete spremiti na sledeći način:

Uzmite 1 šoljicu semenki i prelijte sa 2 šoljice vode, kada provri, smanjite i na laganoj vatri kuvajte 10 minuta. Nakon toga, dodajte pola šoljice narendanih jabuka, 1/3 šoljice suvog groždja, malo cimeta i tako kuvajte dok voda ne ispari.

U dosta recepata možete rižu zameniti kinoom, ukoliko vam odgovara malo gorkasti ukus.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by HTC Probiyotik Mutfak (@htcprobiyotikmutfak) on Jun 22, 2020 at 4:20am PDT

Napravite pljeskavicu od kinoe sa brokolijem i sirom:

Potrebno je:

2 šolje kuvane kinoe,
4 – 5 cvetova kuvanog brokolija isečenog na komadiće,
4 mlada crna luka,
1 limeta,
malo svežeg peršuna,
125 grama rendanog kačkavalja,
2 kašike mleka,
2 jajeta,
120 grama brašna,
prašak za pecivo i
malo soli.
Priprema:

U posudi promešajte kinou, brokoli, sitno iseckani luk, rendanu koru limete, sitno iseckanog peršuna, kačkavalj, mleko, jaja i so. U smesu dodajte prašak za pecivo i 100 grama brašna, a zatim ostatak brašna, sve dok ne dobijete smesu malo gušću nego za palačinke. Oblikujte smesu u male pljeskavice i pržite na maslinovom ulju.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by @healthylifeofeda on Jun 22, 2020 at 7:29am PDT

Napravite kolač od kinoe sa ukusom limuna:

Sastojci:

150 grama kinoe,
150 grama šećera,
150 grama brašna,
3 jaja,
80 grama maslaca,
1 prašak za pecivo,
1 limun,
Po želji šećer u prahu da se pospe preko kolača.
Priprema:

Stavite kinou da se kuva 10 minuta. U drgu čniju umutite jaja, šećer, maslac i limun gde ćete sok iscediti a koru narendati. U smesu dodati ohladjenu kinou, brašno i prašak za pecivo. Sve zajednpo umutiti, izjednačiti i staviti u pleh, koje je predhodno premazan sa malo ulja i brašnom. Peći oko 25 minuta. Kada bude gotovo, izvadite iz rerne, pokrite krpom i ostavite da malo odstoji. Preko kolača po želji posuti šećer u prahu.

Kinou možete naći u prodavnicama zdrave hrane, može biti u pakovanju ili na meru.