Nakit, moda, žena, torba, kaiš, novčanik, minđuše
Shutterstock
Nakit, moda, žena, torba, kaiš, novčanik, minđuše

Shutterstock

Nakit, moda, žena, torba, kaiš, novčanik, minđuše, Foto: Shutterstock

Svakodnevnim nošenjem nakita on se može oštetiti ili izgubiti prvobitnu boju i sjaj.

Potrebno je da ga porevremeno očistite kako bi ga sačuvali i da bi vam što duže trajao.

Svi kod kuće imamo bar jednu ogrlicu, narukvicu ili minđuše koji imaju dragocenu vrednost za nas i koje bismo želeli da izgledaju kao da smo ih tek kupili.

Plemeniti metali poput srebra vremenom mogu da izgube na svojoj boji, ili da se izgrebu.

Postoje određena sredstva koja su posebno namenjena za čišćenje nakita od plemenitih metala. Razlika između srebra i zlata je što je srebro dosta osetljivije, a zlato tvrđe i ima više karata.

Ipak, najosetljiviji je biserni nakit. Vrlo je važno obratiti pažnju na to koja se sredstva koriste za čišćenje nakita jer su neka sredstva toliko jaka da mogu skinuti prvobitni sloj, odnosno boju nakita.

Srebro, nakit

Shutterstock

Srebro, nakit, Foto: Shutterstock

Stručnjaci savetuju da bisere očistite malkom vodom i sapunom, pa da ih prebrišete peškirom. Biseri nisu nakit koji treba često da nosite, da biste ga najbolje sačuvali, koristite ih samo za posebne prilike.

Nakit kao što su zlatno i srebrno prstenje treba da skinete pre nego što koristite sredstva za čišćenje prostorija jer su ona dosta jaka i mogu oštetiti plemenite metale. Zlato i srebro takođe je najbolje da operete mlakom vodom i sapunom koji će ukloniti masnoće.

Dijamante možete čistiti pomoću alkohola tako što ćete ga u maloj količini prvo sipati na vatu ili tufer, a zatim ih prebrisati.

Koristite kutijice za čuvanje nakita. Ako nemate baršunastu kutijicu, uzmite male plastične kutijice. Srebro reaguje na vazduh i menja boju, pa je bitno da ga očistite i upakujete.

PROČITAJTE JOŠ: