Horoskop, astro, Zodijak, raskid
Shutterstock
Horoskop, astro, Zodijak, raskid

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Svaki raskid veze je, barem dok prema partneru još gajimo neka osećanja, težak. Koji su zapravo mehanizmi, emocije koje učestvuju u tom procesu?

PROČITAJTE JOŠ:

 

Naime, osim osobe koja nam nedostaje, izgubili smo i osećaj sigurnosti, pripadanja, identitet osobe u vezi, ponekad samopoštovanje...

Izgubili smo možda i sliku sebe u toj vezi u budućnosti, planove koje smo stvarali. Taj proces tugovanja za izgubljenim očitava se u čitavom nizu emocionalnih, misaonih, telesnih i reakcija u ponašanju. Ukoliko nam je izrazito bilo stalo do odnosa, vrlo verovatno ćemo razviti osećaj tuge, ljutnje, nesigurnosti, teskobe, usamljenosti.

Veza, raskid, svađa

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Verovatno je da ćemo kontinuirano razmišljati o toj osobi, vraćati se u prošlost i prisećati se čas lepih trenutaka, čas poslednjih bolnih trenutaka; potom razmišljati zašto se to baš nama dogodilo i "jesam li mogla nešto drugo da uradim da to izbegnem".

Na fizičkom planu moguće je da nas zadesi nedostatak apetita i koncentracije, nesanica, dok se promene u ponašanju mogu videti u pojačanoj razdražljivosti, povlačenju od drugih i češćem plakanju. Moguće je takođe i da se nađemo u situaciji da nam je oslabljeno radno, akademsko i/ili socijalno funkcionisanje.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Koji su najbolji načini da što pre prebolimo?

Vrlo je teško reći koji je najbolji način za preboleti nekoga. Ipak, postoji nešto što svako može da uradi za sebe u tim trenucima.

1. Dajte sebi vreme za tugovanje.

Dozvolite sebi da budete tužni, uplakani, nesrećni, da jedete previše ili premalo i da ne vidite kako će ikada biti bolje. U redu je ako se osećate usamljeno i pomalo ste rastreseni. Čim dođete u ovu fazu znači da polako napredujete u procesu tugovanja.

2. Skratite trenutke intenzivnog razmišljanja o osobi.

Tuga, raskid, nesreća, suze

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

3. Predvidite krizne situacije i osigurajte sebi društvo ili neku distrakciju.

Brojne situacije kao i posebni trenuci u danu, nedelji ili godini mogu biti jak podsetnik šta nas je snašlo. Pokušajte da predvidite te situacije i osigurajte sebi prijatno društvo ili krenite da radite nešto drugo. Ukoliko ste provodili vikende zajedno, osmislite druženja s prijateljima ili porodicom kako bi ti trenuci bezbolnije prošli.

4. Okrenite se fizičkim aktivnostima.

Osim što je vežbanje uopšte dobro za naše zdravlje ono je posebno dobro i korisno za podizanje raspoloženja kada smo tužni.

5. Pričajte s drugima više puta o tome ako vam odgovara.

Ukoliko stalno u sebi vrtite film o raskinutoj vezi postoji opasnost da se samo još dublje i dublje zakopate te da vam se situacija počne činiti težom i beznadežnijom nego što zapravo jeste. Kada sopstvena razmišljanja podelite s vama bliskim ljudima i to ponovite nekoliko puta, mogli biste situaciju sagledati iz neke druge perspektive i posledično osetiti blago olakšanje.

Devojčice Devojke Tinejdžerke Plakanje Plač Tuga Uteha Tešenje

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

6. Vežbajte nove misli.

Poznato je da to kako razmišljamo utiče na to kako se osećamo i ponašamo. Stoga pokušajte da vežbate vaše novo razmišljanje. Ponavljajte mantru: Koliko je ljudi raskinulo ljubavni odnos i danas su dobro. To što se loše osećam će proći. Tuga je emocije upravo kao i sreća. Smejem se i tako se osećam u životu. Biće bolje.

Trajanje tugovanja za raskinutim odnosom je individualno. Ne postoji jasno vreme nakon kog će uslediti olakšanje, ali je utešna činjenica da će ono sigurno doći i da ćemo ponovno "stati na noge" i upustiti se u novu vezu.