voda
shutterstock.com
voda

shutterstock.com

 Foto: shutterstock.com

I naše telo sadrži ogroman procenat vode!

VERUJETE LI DA NAM PRESTOJI RAT ZA VODU ZA PIĆE?

 

Pa ipak, vode nema dovoljno. I sve brže će postati strateški element oko koga će se voditi ratovi!

- Vreme ratova oko i zbog nafte je prošlo, sledeća sirovina oko koje će se "ukrštati koplja" je voda. Pitka voda, koja je već sada veliki problem za čovečanstvo - upozorili su nedavno stručnjaci iz ekoloških organizacija širom planete.

Čak 95,5% vode na planeti je slano!
Ono što je jedino dobro u celoj ovoj priči je da se vodeni resursi obnavljaju, a i da svest ljudi sve više doprinosi očuvanju prirode, samim tim i vodenih resursa.

Nisu sve zemlje sveta podjednako bogate vodenim resursima (naravno misli se na slatkovodnu, pijaću vodu), pa je i to jedan od mogućih uzoraka nekog budućeg konflikta.

planeta

pressonline.rs

Foto: pressonline.rs

Najveće rezerve vode ima Brazil, više od Rusije!

Sjedinjene Države Amerike su na trećoj poziciji po vodnom bogatsvu sa 3.069 kubnih kilometara. U vrhu su Kanada sa 2.002 kubna kilometra i Kina sa 2.840 kubnih kilometara rezervi pijaće vode.

Kompletna Evropska unija ima 2.057 kubnih kilometara, a najviše ima Norveška 424 kubna kilometra, Rumunija ima 273, Francuska 211, Italija 191, Švedska 174 tek nešto više od Srbije koja je sa 162 kubna kilometra na 50. mestu svih zemalja sveta po bogatsvu vodom.

U Evropi prednjači Norveška, a Srbija je na šestom mestu...
Najmanje rezerve vode za piće imaju Bahami i Kuvajt koji imaju svega 0,02 kubna kilometra ove dragocene tečnosti.

PROČITAJTE JOŠ: