london
EPA
london

EPA

Foto: EPA

"Kraljica" je nestala među gavranima-čuvarima Londonske kule po imenu Merlin, a pretpostavlja se da je umrla, objavili su stražari, piše BBC.

Primećeno je da se Merlina, koji se pridružio jatu London Tover Gard 2007. godine, nije vratio nekoliko nedelja.

Legenda kaže da bi Londonski toranj u svakom trenutku trebalo da čuva šest gavrana, a ako ikada napuste stražu, kraljevstvo će pasti. Do nedavno ga je čuvalo sedam gavrana - ženki i mužjaka.

Merlin već dugo nema, što bi, "nažalost, moglo značiti da je umrla", rekao je portparol Tover-a, dodajući da je nesumnjivo kraljica među gavranima koji su čuvali London Tover. Uprava je potvrdila da ne planira da odmah traži zamenu za Merlina.

Kristofer Skaife, koji je zadužen za brigu o gavranima Londonskog tornja, neko vreme će oplakivati Merlina pre nego što u jato donese novu pticu, pišu lokalni mediji.

"Znam da su mnoge rastužile ove vesti", napisao je Skaife na društvenim mrežama."Ali niko nije tužniji od mene, pa me neće biti nekoliko dana".

Veruje se da je Karlo II. (1630-1685) doneo je dekret kojim je odlučio da će Londonski toranj čuvati gavrani.

U prošlom veku, kada je u jatu ostao samo jedan gavran, Vinston Čerčil naredio je da u njemu stalno bude najmanje šest ptica.

Londonska kula pokrenula je program uzgajanja gavrana 2018. godine, nakon što je Fondacija istorijskih kraljevskih palata, zadužena za brigu o delu kraljevskih zgrada, objavila da je postalo "izuzetno teško" pronaći ove ptice u Velikoj Britaniji.