knjižara
printscreen/instagram
knjižara

printscreen/instagram

Foto: printscreen/instagram

Miris prašnjavih knjiga, pariska gospoda koja sedi i ćaska sa vlasnicima, rafovi knjiga koji ispunjavaju mali prostor između sofa, stolice na ljuljanje i neobični predmeti u ponudi… Na spratu stari, požuteli klavir, pomalo raštimovan, za koga s vremena na vreme sedne lokalni stanovnik ili putnik namernik, kako bi zasvirao omiljenu melodiju.

MISLITE LI DA BI KOD NAS OVAKVA AKCIJA ČUVANJA DUHA TRADICIJE IMALA ODZIV?

 

Verujemo da ste uživali u ovom kratkom opisu atmosfere koja očekuje svakoga ko poseti čuvenu "Šekspir i Kompani" knjižaru u Parizu, osnovanu daleke 1919. godine, na inicijativu Silvije Bič. Naime, ova dama donela je odluku da napusti Ameriku i u gradu svetlosti kreira kutak za sve pisce, umetnike i knjiške moljce koje spaja anglo-američka kultura. Tako je nastalo prvo mesto takve vrste u Parizu, koje je nekad okupljalo istaknute intelektualce kao što su: Ernest Hemingvej, Ezra Paund, Frensis Skot Ficdžerald, Gertruda Stajn, Men Rej i Džejms Džojs.

knjižara

printscreen/instagram

Foto: printscreen/instagram

Nažalost, danas ali i u mesecima za nama, prepoznatljivi zeleni kapci spušteni su, jer je knjižara zatvorena usled nepovoljne zdravstvene situacije. Kada su svi ljubitelji pisane reči i verni posetioci načuli glasine da je njeno dalje poslovanje ugroženo, ujedinili su se u misiji da je očuvaju i za sada im odlično ide.

Prema rečima Silvije Vitman za Afar, koja je nasledila upravljanje knjižarom, prodaja je od marta i odlaska u karantin opala za čak 80 procenata, i sva ušteđevina je do sada potrošena. Kada su i poslednji resursi iskorišćeni, ona i saradnici su odlučili da se okrenu čitaocima i jasno im predoče situaciju u kojoj se nalaze. Ova divna žena svesna je da su mnoge preduzetničke kompanije na gubitku, ali polaže nade u pomoć svih dobrih ljudi putem donacija. Sa tom idejom, na adrese mušterija stigao je bilten u kome se nalaze načini na koji mogu da doprinesu opstanku knjižare.

Na radost tima, odziv je bio sjajan već u prvim danima, a zainteresovani su pre svega pravili online narudžbine, koje su dostigle cifru od 5.000 primeraka za nedelju dana, u poređenju sa pređašnjih 100, kada su okolnosti bile redovne. Stoga, knjižara je privremeno obustavila rad, sajt je u procesu nadogradnje, kako bi ispunio zahteve kupaca, i sve ide u pravcu pozitivnih dešavanja.

knjižara

printscreen/instagram

 Foto: printscreen/instagram

Pored toga, vlasnici su došli na sjajnu ideju da ojačaju duh i zadrže prijatnu atmosferu, koja je decenijama spajala istomišljenike. U narednom periodu održaće se niz online događaja za članove kluba Šekspir i kompani, koji će takođe biti dobrotvornog karaktera. Čini se da se istorija ponavlja, doduše na malo drugačiji način. Naime, 1929. godine, tada skromna knjižara našla se na udaru recesije, jer je to bilo vreme Velike krize. Tada je Bič osmislila seriju književih večeri, i naplaćivala ulaznice, jer su gosti imali priliku da upoznaju svoje omiljene pisce. Zatim je usledila prinudna obustava rada, kada je ponovo Silvija Bič odbila da proda poslednju kopiju Fineganovog bdenja Džejmsa Džojsa naci oficiru. Knjižara je na ovoj lokaciji zatvorena 1941, da bi deset godina kasnije dobila novu na kojoj se i danas nalazi.

U narednim redovima, prenosimo vam sadržaj biltena: "Naredne godine sledi nam obeležavanje 7 decenija od kada smo dočekali prve posetioce. Jutarnje podizanje drvenih roletni, otvaranje vrata i topla dobrodošlica svim čitaocima i piscima, putnicima iz svih krajeva sveta i, naravno, Parižanima, predstavlja neopisivu privilegiju. Pored toga što je knjižara, Šekspir i Kompani predstavlja i zajednicu, pre svega čitalačku, čiji ste svi vi deo. I, evo nas na pragu 70. godine od prvog jutra, zahvaljujući vama." Mi samo možemo da im poželimo sreću i puno uspeha na duge staze.

PROČITAJTE JOŠ: