krevetac za bebu
Promo
 
Foto: Promo

Sve brži način života, hronični nedostatak vremena i potreba za štednjom i ekonomičnošću doveli si do toga da dizajneri i inženjeri projektuju i stvaraju uredjaje, aparate i nameštaj koji mogu imati više funkcija i time imati veću primenu i vrednost. Od mobilnog telefona koji je daleko više od telefona, multifunkcionalnih štampača i ostalih višenamenskih elektronskih uredjaja, sve više se dizajnira nameštaj koji menja svoju namenu i može da traje godinama. Krevetac za bebe je komad nameštaja koji je poslednjih decenija veoma uznapredovao u svojoj funkcionalnosti.

Multifunkcionalni krevetac za bebe

Ponuda krevetaca za bebe na tržištu je velika. Krevetac može biti od različitih materijala (plastika ili različite vrste drveta - bukva, medijapan, univer..), dimenzija, oblika, boja i dizajna. Prilikom kupovine krevetca pored udobnosti koju pruža bebi, koji spada u najvažniji faktor, sve više je važan faktor i funkcionalnosti. Krevetac može biti sa pokretnom jednom stranom, sa fiokom, klackalicom, komodom za odlaganje,.. Moderni krevetci mogu da imaju ulogu kolekve jer je moguće namestiti da se krevetac ljulja po potrebi. Uglavnom imaju prostranu fioku u koju se odložiti bebina posteljina. Ogradica je obično klizna i može da se zaključa u gornjem položaju. Krevetac može imati i pult za presvlačenje i tako olakšati menjanje pelena i oblačenje bebe.

Krevetac kao dečiji krevetac

S obzirom da beba relativno brzo preraste krevetac postojanje mogućnosti višenameske upotrebe nakon tog perioda je izuzetno bitna. Nakon napunjene treće godine bebi krevet više nije potreban. Moderni krevetci mogu da se pretvore u dečiji krevet koji se može koristiti i do 16. godine. Prateći upustva (jednostavnim rasklapanjem i skidanjem delova) sa rastom deteta krevet se prilagodjava potrebama deteta. Kod nekih modela moguće je napraviti i dodatni krevet izvlačenjem velike fioke i dodavanjem još jednog dušeka.

Krevetac kao radni sto

Zanimljiva i veoma praktična ideja je da se od krevetca za bebe napravi radni sto sa fiokom za školarca i tako maksimalno iskoristi postojeći nameštaj. Veštim reorganizovanjem i okretanjem položaja postojećih elemenata krevetca za bebe može se dobiti sto za decu. Taj sto ne mora biti radni sto za školu i učenje, može biti i stočić sa elegantim stolicama, radna ploča za kreativne dečije aktivnosti.

Kako školskim priborom ulepšati radni sto

Psiholozi i stručnjaci napominju da je za učenje i rad potrebo radno okruženje i podsticajna atmosfera. Na dečijem radnom stolu ne bi trebalo da stoje igračke i ostale sitnice koje bi mogle da skreću pažnju tokom učenja. Održavanje reda na stolu je preduslov i reda u glavi – dobre organizacije i sistematičnosti. Kada je u pitanju školski pribor, na stolu treba da stoji: pernica sa potrebnim priborom, udzbenik koji je potreban i sveska. Ostali trenutno nepotreban pribor i knjige treba skloniti u fioke da sto ne bi prenatrpan. Detetu je potrebno dopustiti da od školskog pribora kupi sveske, uvijače i nalepnice sa njemu dragim motivima da bi više uživao u njihovom korišćenju pa i učenju.