rad od kuće
pixbay
rad od kuće

pixbay

Foto: pixbay

Kućni ambijent je za većinu najprijatnija atmosfera, a u poslednje vreme za mnoge privremeno mesto za rad. Da li će to postati trajno rešenje?

Sve se organizuje onlajn, sastanci, pa i žurke.

DA LI RAD OD KUĆE POVEĆAVA PRODUKTIVNOST ZAPOSLENIH?

 

Šta se dešava ako se zaposleni povredi dok radi od kuće?

Dragoljub Rajić, koordinator Poslovne mreže, kaže da za poslodavce predstavlja veliki problem da kontrolišu da li je zaposleni u radno vreme prisutan fizički kraj svog računara ili ako ima zaduženja da se javlja na telefon. Rajić ističe da veliki problem predstavlja to što on može da ode da obavi neki posao privatno, bilo da je u kući ili van kuće, da se povredi u toku radnog vremena i onda poslodavac mora da snosi troškove. Kaže da je isti problem sa upotrebom službenog vozila, da se teško može kontrolisati gde se neko u datom momentu nalazi.

"Mi smo vrlo brzo uspeli tako da se organizujemo tako da svi pređu da rade od kuće iz bezbednosnih razloga. Stimulisati ljude da imaju i taj momenat da mogu da rade od kuće jer sad smo ušli u neke navike – nekima je lepo, neki to vide kao vrlo pozitivnu promenu", rekao je Vedran Ivković, PR jedne banke.

rad od kuće

pixbay

Foto: pixbay

Ministarstvo za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja postavilo je 18. januara na svom sajtu "Vodič za zdrav i bezbedan rad od kuće". Rezultati pokazuju da je učinak u radu povećan kod 24 odsto firmi u kojima je prihvaćen rad od kuće.

"Kada uzmemo u obzir vreme koje štedimo prilikom odlaska na posao i povratka kući, vreme spremanja na posao, tu su razne prepreke i poteškoće sa kojima se zaposleni suočavaju kao što je razdvajanje poslovnog i privatnog života kada govorimo o radu od kuće koje je ujedno i mesto rada, zatim pravovremeni pristup informacijama za obavljanje posla",  kaže Dunja Radojičić, v. d. direktorke Uprave za bezbednost i zdravlje na radu.