čišćenje, kuća
Pixbay
čišćenje, kuća

Pixbay

Foto: Pixbay

Sigurno imate u okolini neku ovakvu zaposlenu supermamu i sve biste dali da otkrijete tajnu kako uspeva sve da postigne. Čarobna reč glasi - organizacija.

Nered - da, ali ne totalni

Teško da deci možete da objasnite da ne prave rusvaj, ali možete da uspostavite pravilo da dok se od prethodne igre soba ne sredi, ne može da se pravi novi nered. Isto pravilo primenite i u kuhinji - uvek čistite pre nego što izvučete bilo šta drugo.

Nek svi budu uključeni

Dete

Shutterstock

Dete, Foto: Shutterstock

Jednom u dve nedelje izdvojte nekoliko sati za čišćenje u kojem će učestvovati cela porodica. Pustite glasnu muziku i potrudite se da se zabavite. Uopšte nije nemoguće aktivirati decu da usisavaju ili brišu prašinu, samo je bitan način na koji taj posao prezentujete. Oni obožavaju da pomažu starijima i biće srećni ako im date tu mogućnost. Neka sklanjaju autiće ili vam pomognu oko kačenja veša. Nije važno šta će da rade, bitno je da vam ne smetaju dok vi radite, ali i da steknu radne navike.

Izbegnite besomučno pranje

Pranje

Shutterstock

Pranje, Foto: Shutterstock

Često se dešava da posle jednog nošenja stavljamo stvari na pranje, čak i kad one uopšte nisu prljave. Odeću koja nije iz ormana, ali je ipak možete opet nositi (farmerke, džemperi, bluze) okačite na ofingere i držite u kutku određenom za to - što je svakako bolje nego da se razvlači po stolicama i podu. Dakle, kad skinete neku odeću, ili je odložite u mašinu ili je stavite na ofinger za ponovno korišćenje.

Batalite peglanje

Ako vam peglanje veša ne donosi specijalnu vrstu zena, verujte da ne morate to da radite. Pazite kako sušite stvari i to vam je pola posla. Druga polovina je kako ćete ih složiti. Ako je baš potrebno, ispeglajte garderobu ali neposredno pred oblačenje. Takođe, možete za decu napraviti pet kombinacija koje će nositi u vrtiću ili školi i to odvojiti na posebnu policu u ormanu da biste izbegli jutarnju histeriju.

peglanje, veš, košulje

Shutterstock, ilustracija

peglanje, veš, košulje, Foto: Shutterstock, ilustracija

Pustite mašinu za suđe svako veče

Ako čekate da se mašina za sudove napuni, praćete uvek u različito vreme. Ovako, svake noći uključite mašinu dok je jeftinija struja, a ujutro ćete imati čiste sudove. Ukoliko je previše prazna, dodajte igračke za kupatilo, plastične delove stalka za sušenje posuđa, rešetke iz rerne ili cedilo za sudoperu. Ako nemate mašinu, bitno je da odmah operete posuđe kad ga isprljate, a ne da pustite da se gomila u sudoperi.

Kutija za sve

Kutija sa igračkama

Shutterstock

Kutija sa igračkama, Foto: Shutterstock

Ideja da igračke budu sortirane po kutijama i bojama uglavnom ostanu samo zamisao i lepa slika u magazinima, stvarnost nas često demantuje jer klinci ostavljaju igračke gde god stignu. Zato nabavite kutiju za sve u koju ćete ubacivati sve što vam se nađe na putu. Jednom nedeljno ceo sadržaj kutije se raspoređuje na mesto.

Pravilo "jedno unutra, dva napolje"

Kada u dom unesete nešto novo, oslobodite se dve slične stvari. Recimo, ako kupite par cipela, poklonite ili bacite druga dva. Tako ćete dobro razmisliti pre nove kupovine i polako smanjivati količinu stvari koje posedujete. Kada dođete na zadovoljavajući nivo popunjenosti stvarima, promenite pravilo u "jedno unutra, jedno napolje".