Mokra kosa
Profimedia.rs
Mokra kosa

Profimedia.rs

Mokra kosa, Foto: Profimedia.rs

Kada su vlasi vlažne, njihov površinski sloj, sačinjen od pločastih ćelija koje se preklapaju poput krljušti, uvećava se. To privremeno narušava i strukturu dlake. Posle pranja, većina nas ne tretira baš nežno svoju kosu. Grubo je trlja peškirom, ili pak četkom/češljem, pokušavajući da odmrsi vlasi. Dobra vest je da ovaj negativni trend u tretiranju kose može lako da se prekine, te da se usvoje određene navike koje će osigurati pravilnu negu i zaštitu vlasi.

Mokra kosa “voli” pamuk!

Pravilan tretman vlasi počinje tokom pranja. Kada isperete regenerator, prebacite tuš na hladnu vodu i isperite vlasi još jednom. Tako ćete poravnati kutikulu. Potom, pokupite kosu i nežno iscedite višak vode. Sada je ključan izbor peškira. Materijal grube teksture oštetiće kutikulu. Upravo zbog toga, umotajte vlasi u peškir od mekog pamuka. Slobodno možete upotrebiti i staru, pamučnu majicu! Gustina niti ove tkanine neće prouzrokovati oštećenja površinskog sloja vlasi.

mokra kosa, devojka, frizura

shutterstock

mokra kosa, devojka, frizura, Foto: shutterstock

Pažljivo s češljem!

Ukoliko je potrebno da raspletete neki čvor u kosi, učinite to prstima tokom pranja, dok je ona pod dejstvom regeneratora. Nakon tuširanja/pranja kose, upijanja viška vode mekim, pamučnim peškirom. Potom očešljajte vlasi četkom s fleksibilnim zupcima koji ih neće oštetiti. Proces češljanja uvek započnite od krajeva. Zatim postupno idite ka korenu. Tako se vlasi neće previše povlačiti celom njihovom dužinom.

Intenzivnom hidratacijom do bolje zaštite vlasi

Obavezno uključite regenerator koji se ne ispira u svoj režim nege. Na ovaj način obezbedićete veći stepen hidratacije vlasi i zatvoriti kutikulu, a time i bolje zaštititi vlasi. Birajte proizvode u skladu s tipom vaše kose. Tako ćete zadržati vlagu, a nećete narušiti teksturu. Ukoliko vam je kosa tanka, koristite blage regeneratore na bazi vode. Oni će vlasima obezbediti dovoljno vlage, a neće uzrokovati mašćenje. Ako je vaša kosa gusta i oštra, posegnite za hranljivim balzamom. Generalno pravilo je da se on nanosi na vlažnu kosu, od sredine vlasi ka krajevima.

PROČITAJTE JOŠ: