Mačka mačke kućni ljubimac
Shutterstock
Mačka mačke kućni ljubimac

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Stručnjaci za ishranu životinja sa veterinarskog fakulteta u Ontariju otkrili su da davanje mački velikog obroka dnevno može pomoći u kontroli gladi bolje nego hranjenje nekoliko puta dnevno. Rezultati takođe sugerišu da to smanjuje gojaznost, jer se tako kontroliše apetit mačaka i mace se navikavaju da jedu manje.

Prethodna istraživanja su ispitivala efekte učestalosti obroka na ponašanje mačaka, ali ova studija je prva koja je koristila sveobuhvatan pristup, uz analizu efekata na hormone koji suzbijaju apetit, fizičku aktivnost, potrošnju energije i upotrebu izvora energije, rekla je prof. Kejt Šoveler, stručnjak za ishranu životinja.

U istraživanju je učestvovalo osam zatvorenih mačaka zdrave težine, mlađih od pet godina. Svaka je bila izložena i jednom i drugom režimu hranjenja tokom tri nedelje, pri čemu je u jednom obroku ili u četiri obroka macama davana ista vrsta i ista količina hrane. Fizička aktivnost je bila veća kod mačaka koje su hranjene četiri puta dnevno, ali ukupna potrošnja energije bila je slična. Težina mačaka u obe grupe nije se menjala. Mačke koje su jele samo jednom dnevno imale su viši nivo tri glavna hormona koji regulišu apetit nakon obroka, što sugeriše da su bile zadovoljnije. One su takođe imale veći procenat aminokiselina u krvi, što znači da im je bilo dostupno više proteina za izgradnju mišića, što je važno jer mnoge mačke starenjem gube mišićnu masu.