Sirće jabukovo sirće
Shutterstock
Sirće jabukovo sirće

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Od davnina su poznata lekovita svojstva jabukovog sirćeta, a možda je najviše u upotrebi kao sredstvo za mršavljenje. Dokazano je da podstiče razgradnju masnih ćelija i ubrzava metabolizam.

A pomaže i kod nekih čstih stanja, kao što su povišen holesterol, malokrvnost, podstiče probavu, otklanja glavobolju i još mnogo toga.

Snižava holesterol

Smatra se da pektin apsorbuje masti i holesterol, pa ih tako eliminiše iz organizma. Aminokiseline iz sirćeta neutrališu loše masnoće u organizmu. Ukoliko imate problema sa povišenim holesterolom, preporuka je da svakog dana uzimate 15 ml ovog napitka.

Uništava loše bakterije

Sirće, kao prirodni konzervans koji sprečava rast mikroorganizama, ima prilično jako antibakterijsko dejstvo. Zato su tokom rata uz pomoć njega lečene rane i povrede na koži, a i sam Hipokrat ga je pre 2.000 godina stavljao na rane. Ispostavilo se i da sprečava razmnožavanje ešerihije koli.

Sirće jabukovo sirće

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Bogato je vitaminima

Ne samo da obiluje vitaminima, već oni koji se nalaze u jabukama daju sirćetu analgetske i protivupalne osobine. A kalcijum i fosfor jačaju kosti, kosu, zube i nokte, kalijum uravnotežuje nervni sistem. Ljudi koji svakodnevno koriste razređeno jabukovo sirće postaju manje razdražljiviji i manje je verovatno da će patiti od imunih i zaraznih bolesti. Takođe, vitamin E sprečava da slobodni radikali štetno deluju na organizam, sprečavajući prerano starenje i bolesti poput raka.

Poboljšava krvnu sliku

Ispostavilo se i da je jabukovo sirće efikasno kod gubitka krvi jer aktivno učestvuje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Tako pomaže kod ljudi koji pate od anemije.