Lepa Radić
Printscreen Youtube / YU 0 Lak
Lepa Radić

Printscreen Youtube / YU 0 Lak

Lepa Radić, Foto: Printscreen Youtube / YU 0 Lak

 

Bila je aktivista Saveza komunista, narodni heroj Jugoslavije i učesnica Narodnooslobodilačke borbe.

Lepa Radić uspela je da 1941. pobegne iz ustaškog zatvora, a dve godine kasnije bila je zadužena za prenos ranjenika i organizaciju zbega. Međutim Nemci su opkolili zbeg, a mlada partizanka sa samo 17 svojih godina svu je municiju potrošila na okupatora.

Kada su je uhvatili i pre nego što će joj staviti omču od telefonskih kablova kojom će biti obešena, bez straha, povikala je svojim saborcima, stojeći u samo vunenim čarapama, umorna, iscrpljena, ali ponosna i prkosna:

"Živela Komunistička partija i partizani! Bori se, narode, za svoju slobodu, ne daj se zlikovcima u ruke! Mene neka ubiju, imaće ko da me osveti"!

Komentari (1)

Veselin

10.03.2020 07:22

Da li Lepa Radić zaslužuje bolje mesto u Srpskoj istoriji? Odneo je premladu vihor, u žaru borbe protiv okupatora i fašizma, a naša deca o takvom integritetu i moralu treba da čitaju u tabloidima? Nju i slične heroje nećete naći u udžbenicima. Ulicu u Beogradu dobio roker, a Lepa Radić dobila ulicu u Novom Sadu - to je mala, najzabačenija ulica kod Veternika. Da imamo stida, mi Srbi bi crveneli svaki dan. Dal od stida ili od šamara.