Hurem
Printscreen
Hurem

Printscreen

Foto: Printscreen

Hurem sultanija bila je omiljena žena osmanskog sultana Sulejmana I i njegova venčana supruga. Bila je i majka šestoro njegove dece – Sultana Selima II, naslednika Sulejmana I, Mihrimah sultanije kao i prinčeva Mehmeta, Abdulaha, Bajazita i Džihangira.

Smatra se najmoćnijom ženom Osmanskog carstva i jednom od najmoćnijih u istoriji čovečanstva. Vršila je veliki uticaj na politiku Osmanskog carstva i igrala vodeću ulogu u državnim poslovima.

Hurem

Printscreen

Foto: Printscreen

Na malim ekranima zauvek su je ovekovečile dve glumice – Merjem Uzerli i Vahide Perčin, a evo šta istorijski izvori govore o izgledu ove moćne i tajnovite žene iz turske istorije.

Njeno pravo ime, kao i detinjstvo, nisu sasvim poznati. Pretpostavlja se da se zvala Anastasija ili Aleksandra. Bila je poreklom iz Poljskog kraljevstva, sa teritorije današnje Ukrajine.

Hurem

Printscreen

Foto: Printscreen

Kao i mnoge njene zemljakinje, za kojima je u Carigradu (Istanbulu) bila velika potražnja, Rokselana je ili kao ukradena robinja ili zato što su je roditelji prodali (što je bila česta pojava u Rusiji) odvedena kao belo roblje u Osmansko carstvo.

Ibrahim-paša je, iz zahvalnosti, svom prijatelju sultanu Sulejmanu I poklonio mladu Rokselanu. Ona se našla u haremu koji je obuhvatao oko 300 robinja, ali se svejedno brzo upala u oči sultanu Sulejmanu. Jednom kada je postala njegova družbenica to je ostala do kraja života!

Hurem

Printscreen

Foto: Printscreen

Rokselana je imala vatreno crvenu kosu. Nije bila naročito lepa što je još jedna potvrda istine da ženska moć leži na drugom mestu. Opisana je kao nežna, vitka, ljupka i očaravajuća. Uz to je bila veoma inteligentna, promućurna i vesela, smejala se i šalila rado.

Njena harizma je privlačila svakoga u haremu, zbog čega je brzo i dobila ime "Hurem", što znači "nasmejana". Sulejmana Veličanstvenog verovatno je zavela inteligencijom, duhovitošću i veoma strastvenom prirodom.

Sultanija je umrla 1553. godine, a sultan je živeo osam godina duže od nje, iako nije izgledalo da će biti tako budući da je bio bolestan. Posle njene smrti nije imao druge žene. Ostao joj je veran zauvek. Naredio je da ga sahrane pored nje u raskošnoj džamiji Sulejmanije.

Hurem nova/stara

Printscreen/Alo

Foto: Printscreen/Alo

Lik sultanije Hurem inspirisao je umetnike vekovima. Riđokosa lepotica naglašenih oblina koje bude maštu. Tako je uglavnom prikazuju bakrorezi i platna umetnika srednjeg veka.

Za ovakvu sliku je zaslužan izvesni Melkior Loriks, koji je nekih pet godina proveo u Carigradu u pratnji habsburškog izaslanika. U svojim putopisima on opisuje Rokselanu upravo onako kako su je umetnici potom slikali, a književnici dočaravali, uključujući i Šekspira.

Popularizacija lika i dela ove istorijske ličnosti u moderno doba počelo je nakon prikazivanje serije "Sulejman Veličanstveni".