Žarko Laušević
E-Stock
Žarko Laušević

E-Stock

Foto: E-Stock

“23. januar. Utorak, 907 dan: Danas se razvodim posle trinaest i po godina braka ili sedamnaest godina i četiri dana zajedničkog života... Od danas će Anita moći legalno da me posećuje”, zabeležio je Žarko Laušević u svom zatvoreničkom dnevniku.

“Da, nama se desila ljubav”, priznao je. “Shvativši da ipak želim da sačuvam svoj brak, ona se tada udala i rodila ćerku. Andreu.”

Od fatalne ljubavi, očigledno, nisu mogli da pobegnu. “Poseta – Anita. Anita. Anita. Zašto sam je zavoleo? Zato i što je čitavim bićem svojim uz mene. Ne dovodi u pitanje nijedan moj potez. Ona ume da se veseli mom uspehu duže od trajanja aplauza koji bih dobio. I pati sa mnom mnogo duže od trajanja zvuka koji je moj pad izazvao. Nju drži i raduje uspeh, ništa manje ni kraće od bola koji prati neuspeh. Ne navikava se ni na uspon, ni na pad,” zapisao je Laušević.

U njegovim zapisima iz zatvora, ostalo je zabeleženo i ovo:

 “Anita mi javlja neke datume... Ona se razvela 22. juna 1995. Ja, 22. januara 1996. Posle sedam meseci. Njen otac je umro 30. oktobra 1996. Moj, 30. maja 1997. posle sedam meseci. Predstava “Sveti Sava” je prekinuta 30. maja 1990. Otac je umro na taj dan. Posle sedam godina.”

Anita Laušević se 1997. godine odselila u Njujork, gde je kao scenski šminker i frizer ostvarila zapaženu karijeru. Njeno ime može se naći na odjavnoj špici mnogih holivudskih i "HBO" ostvarenja, a za svoj rad dobila je i priznanje “Designing Women”, koju dodeljuje organizacija New York Women in Film&Television. U Americi joj se, po izlasku iz zatvora, pridružio i Žarko. Dobili su ćerku Janu, danas studentkinju.

“Želim ti blagost sna. Tu sam ja negde, međ' rukama tvojim,” poručio joj je Žarko u knjizi “Sve prođe, pa i doživotna”.

PROČITAJTE JOŠ: