krema
Shutterstock
krema

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Probiotike uglavnom povezujemo sa hranom, ali poslednjih su se godina kolonije korisnih bakterija "doselile" i u kozmetičke proizvode jer se pokazalo da "hranjenje" dobrih bakterija putem krema deluje izrazito blagotvorno na kožu.

Dosad su se probiotici i postbiotici većinom mogli naći u luksuznoj kozmetici, ali ubuduće ćemo ih nalaziti u mnogim proizvodima, kremama za mešovitu i masnu kožu.

Stručnjaci smatraju da je to veoma dobro za kožu jer mikrobiom na njenoj površini, sastoji se od bakterija, gljivica i virusa koji proizvode određene hemikalije zadužene za održavanje dobrog zdravlja kože i očuvanje njene barijere.

lice

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Sve je više spoznaja o mikrobiomu; već znamo da manjak bakterija ili poremećena ravnoteža mikrobioma kože mogu rezultirati pojačanom osetljivošću, aknama, upalnim poremećajima, pa i preuranjenim starenjem.

Budući da na površini kože postoje mikroorganizami, a niko od nas nema jednak mikrobiom, baš kao ni otisak prsta, kozmetičkim hemičarima predstoji težak zadatak da preparate s dobrim bakterijama učine pogodnim svima, i zato je na pomolu personalizovani pristup nezi kože.

Zahvaljujući napretku tehnologije, uzimanju uzoraka s površine kože, analizi bakterija i DNK-a, proizvodi budućnosti bit će skrojeni prema našem mikrobiomu i genetskom nasleđu.

kokos

Shutterstock

Foto: Shutterstock