Sport trening vežbanje mišići trbušnjaci trčanje čučnjevi
Shutterstock
Sport trening vežbanje mišići trbušnjaci trčanje čučnjevi

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Ukoliko već duže vreme trenirate i želite da postignete bolje rezultate u izgradnji mišićne mase, ali bez upotrebe dodatnih preparata, postoje načini da na jednostavne načine utičete na izgrdnju mišića.

Postepeno povećavajte opterećenje

Kada počnete da trenirate, puni ste snage i entuzijazma. Ipak, potrebno je da znate da opterećenje kojim gradite mišiće, mora da se povećava postepeno. Dakle - šta god da trenirate, povećavajte postepeno tempo.

Kalorijski višak je obavezan

Kalorijski suficit (višak). Kalorijski višak se ostvaruje kada unesemo više kalorija nego što je potrebno našem telu. Ovo je obavezno za izgradnju mišića jer se mišići ne mogu graditi bez viška energije. Gojenje nije posledica viška energije, već viška neutrošene energije.

Odmor je bitan koliko i vežbanje

Ukoliko ste od onih što forsiraju i misle da su van konkurencije zbog toga, grešite. Ako trenirate svakoga dana, to vam može prijati, ali neće dati rezultate koje ste možda očekivali. Mišići se zapravo i formiraju tokom odmora. Onih dana kada pravite pauzu odvojte nekoliko minuta za istezanje, to će biti dovoljno.

Proteini ŽIVOTINJSKOG porekla

Jaja, meso, mleko

Jaja su bogata proteinima i vitaminima, a pored toga sadrže i cink, gvožđe i kalcijum, što ih čini jednom od najkompletnijih namirnica kada se radi o građenju mišiča.

Na svakih 100 grama pilećih grudi unosite 30 grama proteina, a minimalno masnoće. Pileće grudi nisu mnogo skupe, lako se spremaju i mogu se jesti uz mnogo drugih jela.

Ćuretina je bogat izvor proteina i sadrži čak 11 vitamina i minerala. Pored toga, bogata je selenom koji, prema novijim istraživanjima, može sprečiti neke vrste raka.

Sport trening vežbanje mišići trbušnjaci trčanje čučnjevi

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Čokoladno mleko

Verovali ili ne, čokoladno mleko će vam pomoći da izgradite mišiće. U jednoj skorašnjoj studiji otkriveno je da je čokoladno mleko podjednako delotvorno u poboljšavanju učinka vežbanja kao i pića za sportiste, a, pored toga, odlaže umor.

Mišićima je potrebna VODA

Jeste da voda nije hrana, ali se mora pomenuti, jer je hidratacija veoma važna za izgradnju mišića.

Voda čini 70 odsto telesne mase, a 75 odsto mišićne mase. Ako su vam mišići hidrirani, bićete snažniji, energičniji i imaćete bolje varenje. Dnevno unosite 20 mililitara vode po kilogramu telesne mase.

Proteini BILJNOG porekla

Ananas

Ananas je bogat izvor enzima za varenje proteina koji se zove bromelein. Pokazalo se i da olakšava upale mišića, što znači da je dobar i pre i posle vežbanja.

ananas

Profimedia

 Foto: Profimedia

Spanać

Izgleda da Popaj nije tek tako jeo spanać. Jedno istraživanje iz 2008. pokazalo je da spanać može poboljšati razvoj mišića, ali biste trebali da jedete skoro kilogram spanaća dnevno kako bi on imao takvo dejstvo.

Badem

Badem je bogat izvor proteina i masti, ali mišićima najviše koristi vitamin E koji se nalazi u njemu. Ovaj moćni antioksidant bori se protiv slobodnih radikala i pomaže vam da se brže oporavite od vežbanja.

Losos

Losos je bogat proteinima i omega 3 masnim kiselinama, a i jedno i drugo je dobro za izgradnju mišića. Pored toga, jedna studija je pokazala da bi mogao biti od pomoći i u ubrzavanju metabolizma, pa bi rezultati vežbanja bili brže primetni.