Korona, bolnica, pacijenti
Tanjug/AP/Daniel Cole
Korona, bolnica, pacijenti

Tanjug/AP/Daniel Cole

Foto: Tanjug/AP/Daniel Cole

Iako se ranije spekulisalo u vezi toga, nauka možda napokon ima odgovor na to zašto su žene otpornije na Kovid-19. Najnoviji dokaz ponudio je naučnik sa Univerziteta Ilinoi u SAD, Graciano Pina.

On je svoje dokaze koji sugerišu da ženski reproduktivni hormoni možda igraju ulogu u polnoj pristranosti korona virusa, izneo u članku koji je nedavno objavljen u naučnom časopisu "Trends in Endocrinology & Metabolism".

Podaci u vezi s pandemijom pokazali su da težina simptoma bolesti Kovid-19 i smrtnost nakon zaraze češće pogađaju muškarce od žena. Novi izveštaji pokazuju da ženski reproduktivni hormoni možda imaju zaštitnu ulogu.

Ovaj naučnik nudi i primere kako ti hormoni provode protivupalne radnje, preoblikuju kompetencije imunoloških ćelija, odnosno stimulišu veći nivo antitela protiv virusa.

Pozivao je da se sprovedu klinička testiranja kako bi se istražilo mogu li ti hormoni biti od koristi i muškarcima, te ženama u postmenopauzi.

Estrogen, progesteron i progesteronski metabolit alopregnanolon, zajedno igraju ključne uloge u posredovanju pri upalnim procesima.

Hormoni

shutterstock

Foto: shutterstock

Progesteron se veže i na niz drugih imunoloških ćelija, uključujući i prirodne ćelije ubice, makrofage i dendritske ćelije. Veže se i na neimunološke ćelije, uključujući epitelijalne i endotelijalne koje se nalaze u disajnim putevima, gde modulišu ćelije signale i aktivnosti na način koji ublažava infekciju, piše "News Medical Life Science".

Estrogeni su isto tako potentni regulatori procesa u imunološkom sistemu, jer izražavaju protivpalne i neurozaštitne efekte.

"Intrigantno je da su žene tokom menopauze pod povećanim rizikom od zaraze", kaže Pina.

Nadalje, estradiol uvodi i veći nivo antitela tih ćelije uključenih u proizvodnju antitla tokom reakcije na virusnu infekciju pa njegov smanjen nivo u telu, smanjuje i taj učinak.

PROČITAJTE JOŠ: