vrtić
printscreen/twitter
vrtić

printscreen/twitter

Foto: printscreen/twitter

Ne stišava se zgražanje i bes nako što su objavljeni snimci iz vrtića "Zamak" u beogradskom naselju Voždovac na kojima se vidi kako vaspitačica drži dete na podu i grubo ga s obe ruke diže u vazduh, na silu mu gura cuclu u usta, izvlači decu iz špajza u kom su zatvorena, viče na njih dok ona jecaju i još mnogo toga.

Kako saznajemo prosvetna inspekcija je stigla u vrtić da bi proverila navode iz ovog snimka. Inspekcija je počela sa ispitivanjem u 10 časova, ali je morala da prekine postupak, zbog toga što je direktoru vrtića pozlilo. Sa obzirom da se tadi o fizičkom nasilju i policija je izašla na teren. Roditelji i nadležni treba da se zapitaju šta sa nama nije u redu, kad najmlađe nismo u stanju da zaštitimo.

Na snimku koji kruži internetom se kako vaspitačica drži dete na podu i grubo ga s obe ruke diže u vazduh, na silu mu gura cuclu u usta, izvlači decu iz špajza u kom su zatvorena, viče na njih dok ona jecaju i još mnogo toga.

Roditelji tvrde da im decu maltretiraju u ovoj privatnoj predškolskoj ustanovi, u Ulici vojvode Vlahovića. Mališani se iz obdaništa vraćaju istraumirani, a ujutro, bukvalno, preplašeni, mole da ih ne vode tamo.

Na jednom od snimaka koji su se pojavili na društvenim mrežama, vidi se kako se vaspitačica "bori" sa trogodišnjim dečakom. Mališan je uplakan, jeca, dok mu ona svojim rukama drži obe ruke, dok mu sedi na grudima. Dečak inače, po tvrdnjama roditelja čija deca idu u taj vrtić, boluje od blažeg oblika autozma.

Celo klupko počelo je da se odmotava kada su deca masovno počela da odbijaju da idu u vrtić, da plaču i mole roditelje da ih ne vode. Roditelji su kontaktirali jedni druge i uskoro je istina isplivala na videlo, da ta ustanova pre potseća na neki maloletnički zatvor.. Da bi imali manje posla, vaspitačice stavljaju pelene i deci koja su prestala da ih nose i to je jedna od zamerki.

vrtić

printscreen/twitter

Foto: printscreen/twitter

U vrtiću nisu želeli da komentarišu snimke koji su se pojavili na društvenim mrežama. Vlasnik je izjavio da nema većih propusta i da on ne zna ni za kakve primedbe na račun ponašanja vaspitačica.

O celom slučaju je obavešten Sekretarijat za Obrazovanje grada Beograda, a odlučeno je da se u vrtić  pošalje inspekcija koja treba da prekontoliše rad ove ustanove kao i uslove u kojima borave deca.

Nadati se da je ovo usamljen slučaj i da se zlostavljanje dece dešava samo u ovom vrtiću, bilo bi slično zabijanju gleav u pesak, što često svi činimo. Naime, i piscu ovih redova desilo se nešto slično u državnom vrtiću. Pre nekoliko godina, kada sam došla po svoju devojčicu od godinu ipo dana, zatekla sam je zaključanu u kupatilu. Izbezumljeno plačući gledala je kroz staklo u drugu decu. Vaspitačica je imala "savršeno" objašnjenje - dete je mnogo plakalo pa je uznemiravalo drugu decu. Njene metode vaspitavanja su kod mog deteta izazvale takav strah da se posle danima trzala na svaki šum. Moja greška je bila što sam išla linijom manjeg otpora, umesto da nadležnim prijavim ceo slučaj, ispisala sam dete iz vrtića.

Zato apelujem na roditelje da ne ćute, da prate svoju decu, a nadležne službe češće kontrolišu rad ustanova u kojima borave deca jer sigurno vrtić "Zamak" nije usamljen slučaj. Prisetimo se samo samo užasnih scena iz Zvečanske o kojima je brujala cela Srbija neko vreme, da ne bi reagovali os slučaja do slučaja, potrebno je učiniti nešto da se ovo više ne ponavlja.

Grubost je najgori mogući način
Vesna Petrović, predsednica Udruženja osoba s autizmom, rekla je za Srpski telegraf da nikakav oblik bilo kakve vrste nasilja ili grubog ponašanja nije rešenje za osobe koje boluju od autizma.

- Ono što je veoma bitno da se zna jeste da ta deca imaju pravo da budu u zajednici, vrtiću, školi sa svom drugom decom. Vaspitači imaju ključnu ulogu i moraju biti upoznati a nekim osnovnim stvarima kada je autizam u pitanju. Ono što je takođe veoma bitno jeste i činjenica da ta deca veoma malo spavaju, pa i tu mora postojati razumevanje vaspitača, te tu decu ne možemo terati da spavaju u vreme kad ostala deca spavaju. Vrlo često su ta deca nervozna, ali ona ne znaju to da kažu, ili pak srećna, pa budu hiperaktivna. Treba ih svakako upoznati i u situacijama kada su u svom stanju i naći neki način da se zabave, opuste, osmisliti im neku igru, pustiti neki crtani. Ima tu dosta stvari, svako od njih je dete za sebe. Ono što nikako ne sme to je da se prema njima ophodi grubo - rekla je Petrovićeva.

Vaspitači moraju da se prilagode
Saša Milićević, pedijatar, objasnio je da bilo kakav oblik nasilja nije dozvoljen kada su deca u pitanju. Bilo da se radi o deci koja imaju neki zdravstveni problem ili da su zdrava, ali pomalo nestašnoj deci.

- Deca zahtevaju dodir, pažnju, lepu reč, igru. Treba naći nešto što im je zanimljivo, što će im držati pažnju. Ja znam da je u kolektivu teško posvetiti se svakom detetu, ali vaspitači rade veoma odgovoran posao i moraju biti spremni da ponašanje prilagode potrebama mališana i da sve bude usmereno ka dobrom i pozitivnom vaspitanju i odgoju mališana - zaključio je Milićević.

Komentari (6)

Djoka

21.01.2021 15:49

A vlasnik ke bezimeni tajkun, polotičar, mafijaš ili ....

Andrija Ristic

21.01.2021 20:29

Najstroza kazna, prvo za direktora a onda sve zaposleni, psihicko, fizicko zlostavljane najmladjih nezasticenih... Dozivotna robija je malo! Ova nasa nacija je skroz bolesna.... Kratko su trajali ovi ratovi!

Simke

21.01.2021 21:00

Zna li se gde zivi gospodja?

Milibrot

21.01.2021 22:16

U moje vreme decu su čuvale bake i deke, i svi smo ispali normalni,vaspitani, i nismo bili asocijalni, a danas u vrtić idu i oni čiji roditelji sede kod kuće, i kradu Bogu dane, čuvaju ih frustrirane i umobolne vaspitačice, koje,ili ne podnose decu, ili sebe same, deca se ponašaju kao uličari,a zbog buljenja u telefone su asocijalniji nego ikad. Niti umeju da se druže, niti da se igraju, niti da se raduju nečemu. Užas, kao i ovo vreme u kojem odrastaju

Ana

22.01.2021 10:43

Da je ovo moje dete, ne bi mi ova stigla do policije... Svaka čast roditeljima kako su se uzdržali. Privatni vrtić, roditelji debelo plaćaju, a neko ovako da im zlostavlja decu?! Direktorka debelo da odgovara, jer ako nije znala, još više je kriva što ne radi svoj posao. Onom ko je vlasnik, trajno zabraniti bilo kakav rad sa decom.

Auch

22.01.2021 22:08

ovo je uzas i sramota da je moje djete u pitanju ova bi mnogo lose prosla.