Trudnica Trudnoća
Shutterstock
Trudnica Trudnoća

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ovo su ključna pitanja vezana za odnos trudnoće i nove vrste korona virusa, a odgovore na njih daje primarijus dr Dejana Milojević, ginekolog i akušer, uži specijalista visoko rizičnih trudnoća.

Da li su trudnice podložne korona virusu kao i sve ostale grupe?

- Trudnice su generalno osetljive na infekcije virusima usled imunoloških i fizioloških promena koje se dešavaju u trudnoći. Još ne postoje zvanični izveštaji o većoj osetljivosti trudnica u odnosu na ostalu populaciju, kao ni o štetnim efektima virusa na fetus. Poznati i opisani su slučajevi gubitka ploda kod ostalih tipova korona virusa SARS –a i MERS –a. Kao i kod svake virusne infekcije povišena temperatura i produkti groznice mogu da dovedu do oštećenja ploda i takozvane embriopatije. Svakako da kategorija visoko rizičnih trudnoća, ko, zahtevaju perinatološko praćenje i u koje spadaju trudnoće komplikovane bolestima majke kao što su: dijabetes, hipertenzija, gojaznost, autoimuna oboljenja, nefrotski sindrom, i starije trudnice imaju povećan rizik od obolevanja i komplikovaniju kliničku sliku, kaže doktor nauka Dejana Milojević.

Kako se imunološki sistem trudnica razlikuje od imuniteta ostalih ljudi i igra li on ulogu u zaštiti od korone?

- Izučavanje imunologije trudnoće je vrlo sofisticiran deo najpre rane implantacije, a kasnije i adaptacije embriona i majke. Imunitet majke i ploda moraju da budu u savršenoj sprezi tokom čitave trudnoće i upravo je ta adaptacija ključ uspeha trudnoće bez komplikacija. Tokom ranog usađivanja embriona u zid materice u njoj dolazi do kaskade reakcija slično upalnim reakcijama koje se dešavaju kod zarašćivanja rana. Kada bi takva zapaljenska reakcija materice izostala, usađivanje embriona ne bi bilo uspešno, što opravdava važnost upalnih molekula koji u njoj učestviuju. I upravo to stanje dominira prvih 12 nedelja trudnoće, a kasnije ga narednih 15 nedelja zamenjuje protivzapaljensko stanje, dok fetus intenzivno raste i razvija se. U trudnoći se javljaju specijalne T ćelije koje štite fetalne ćelije i stvaraju protiivupalne milje. Nizak nivo ovih T ćelija (Tregs) dovodi se u vezu sa ranim spontanim pobačajima. Aktivacija zapaljenskih mehanizama dešava se i pred sam porođaj koji bez te aktivacije ne može ni da počne. Smatra se da je prevremeni porođaj u stvari neadekvatan imunološki odgovor majke.

Trudnica

Shutterstock/Ilustracija

 Foto: Shutterstock/Ilustracija

Koliko je novi soj korona virusa opasan po plod?

- Još nemamo zvaničnih podataka za novi soj korone, a generalno ga tretiramo kao svaku drugu virusnu infekciju u trudnoći. Protokol lečenja svake virusne infekcije kao i ove, zavisi od toga u kom trimestru trudnoće se javila infekcija i impliikacija sa majke na plod, preko uteroplacentarne i fetoplacentarne cirkulacije.

Raspravlja se o mogućoj vertikalnoj transmisiji virusa, šta bi bilo ključno da do tog prenosa ne dođe?

- Ono što stoji kao podatak jeste istraživanje naučnika sa Oksforda da je mogućnost prenosa sa majke na plod niska. Svakako je moguća, ali zasada je niska i ne možemo da govorimo o njenoj učestalosti. Najčešće zaražavanje trudnica nastupa u trećem trimestru. Bilo je zaraženih novorođenčadi, ali još licitiramo da li je u pitanju vertikalna transmisija ili neki drugi oblik zaraze. Kod pozitivnih majki novorođenčad je bila negativna, a virus nije bio izolovan ni iz plodove vode niti iz krvi pupčanika. Kraljevski londonski koledž objavio je u maju da je svaka peta beba trudnica zaraženih koronom rođena pre termina. Nema jasnih činjenica koje sugerišu na porođaj carskim rezom osim ako majka ima neku drugu indikaciju za operativni porođaj.

Trudnica Trudnoća Ultrazvuk

Shutterstock

Foto: Shutterstock

U slučaju da se trudnica zarazi, kako se odvija njeno lečenje?

- Ukoliko se posumnja na infekciju, trudnicu treba smestiti u specijalizivane ustanove sa intenzivnom negom. Prate se neprekidno vitalni parametri, bilans unosa i eliminacije tečnosti kao i primena mehaničke ventilacije ukoliko je potrebna. U suštini lečenje se malo razlikuje od lečenja opšte pupulacije, a uveliko zavisi i od strarosti trudnoće odnosno od toga može li se manje ili više bezbedno obaviti porođaj, u cilju interesa lečenja majke, posebno ako je životno ugrožena.

Kako beba reaguje na virus?

- S obzirom da je moguća vertikalna transmisija, istraživanja govore o prevremenom porođaju. Studija naučnika sa Oksforda sprovedena na 427 zaraženih trudnica, sa jedinica intenzivne neonatalne nege sa svim rizicima prematuriteta, dala je sledeće rezultate: manje od 20 beba rođeno je izrazito prevremeno pre 32 nedelje gestacije, ukupno 12 beba imalo je pozitivan test, ali je samo šest imalo pozitivan test odmah po rođenju što može da ukazuje na nisku transmisiju. Broj beba rođenih u terminu u 37. nedelji od zaraženih majki koje su zahtevale intenzivnu neonatalnu negu isti je kao i broj beba nezaraženih trudnica.

Trudnice

shutterstock

Foto: shutterstock

Šta trudnice treba da urade da bi se zaštitile od virusa?

- Treba da se čuvaju rizičnih kontakata i primenjuju sve mere zaštite: često pranje ruku, održavanje rastojanja sa drugima, izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, primenu respiratorne higijene. Ukoliko primete simptome, moraju da potraže medicinsku pomoć. Kao što se vidi iz priloženog, opšte mere koje važe za populaciju važe i za trudnice. Poštovanjem mera sačuvaćemo sebe, sačuvaćemo još jedan budući život koji nosimo u sebi.