NAJLEPŠA SLIKA ITALIJE Bella Ciao postala himna u borbi protiv koronavirusa: Snimak koji je oborio internet, moral kojim bi svi trebalo biti inficirani (VIDEO)

Muzikom protiv pandemije

Italija
 Foto: Facebook

Tajna pesme Bella Ciao leži u tome da je postala simbol borbe i revolucije, ali i teških vremena.

Nastala je u Drugom svetskom ratu u Italiji, a pevali su je italijanski pratizani u borbi protiv fašizma. Svoje utočište našla je širom sveta, ali i na prostorima bivše Jugoslavije. Ko ne zna, Jovanka Broz, nekadašnja prva dama, sahranjena je baš uz ovu pesmu - Lepotice, zdravo.

Pesma je nastala negde u Milanu i prava verzija njenog značenja je opis devojke koja čitav dan radi za gospodara koji je iskorišćava. Bella Ciao univerzalno i simbolično govori o borbi protiv nepravde i okupatora.

Istorija "Lepotice, ćao" datira od vremena kada se jedan Italijan sa svega 15 godina pripoio antifašističkom pokretu, odabravši drugi stranu od svojih sunarodnika.

Želja mu je bila da ga kremiraju i pepeo pospu po brdima, baš kao i u pesmi. Umro je u 91. godini života i bio je sahranjen baš kako je želeo.

Himna levičarskog pokreta bila je priča parizana koji se oprašta od devojke jer mora ići u rat.

Mnogo puta je prepevavana i koriščena u konematografiji, ali i na političkim manifestacijama.

Danas, kada je italija najugroženija zemlja pogođena korona virusom, u doba pandemije pretenduje da postane himna podrške i brobe protiv novog virusa koji se širi svetom. 

Pogledajte kako se pesma ori Italijom u ime solidarnosti i moralne podrške.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi