kolač, torta, bela čokolada
shutterstock
kolač, torta, bela čokolada

shutterstock

kolač, torta, bela čokolada, Foto: shutterstock

Ako ste neko ko sa ponosom ističe belu čokoladu svojom omiljenom vrstom čokolade, sa žaljenjem vas moramo obavestiti da to zapravo ni nije čokolada.

Konkretno, ona se klasifikuje kao čokoladni poslastičarski proizvod, a ne čista čokolada, jer ne sadrži nikakve krute komade čokolade. Napravljena je korišćenjem mešavine kakao maslaca, šećera, mlečnih proizvoda, vanile i emulgatora poznatog kao lecitin, piše "Mirror".

- Kad se kakao zrna uklone iz njihovih mahuna, fermentiraju, osuše, prže, otvore i izvade, a ljuske odbace, ostaje samo maleni deo čokolade. One su zatim mlevene u pastu koja se zove čokoladni liker. Čokoladni liker može se razdvojiti na kakao komadiće koji daju ukus i kakao maslac, koji je mast. Proizvod mora sadržati komadiće kakaa kako bi se klasifikovao kao čokolada, a bela čokolada ima samo kakao maslac, objasnili su stručnjaci za hranu.

Pročitajte još: