Zaraza
Youtube printscreen / Movieclip
Zaraza

Youtube printscreen / Movieclip

Foto: Youtube printscreen / Movieclip

Zbog rizika od dobijanja i širenja korona virusa, stručnjaci nam savetuju da se klonimo gužvi i ne izlazimo iz kuće ako baš ne moramo. Pošto se defakto nalazimo u karantinu, ne preostaje nam ništa drugo nego da trošimo svoje slobodno vreme na gledanje filmova.

Možda je sada pravi trenutak da se prisetimo nekih ostvarenja o pandemijama, koji nas možda mogu pripremiti za drastično pogoršanje situacije. Naravno, preskočite ove filmove ako vam nije do podsećanja na stravične posledice smrtonosnih virusa i takav sadržaj vas uznemirava.

Zaraza (2011)

Gvinet Paltrou tumači Bet Emhof, prvu žrtvu smrtonosnog virusa u ovom filmu Stivena Soderberga. Zaraza savršeno prikazuje posledice jedne globalne pandemije u situaciji kada ne postoji lek i svetski zvaničnici kasne u svojoj reakciji na virus.

Smrtonosni virus (1995)

Smrtonosni virus je uzbudljiva priča o borbi sa virusom iz Afrike, koji po mnogo čemu podseća na ebolu. On je iz Zaira u SAD ušao preko jednog prokrijumčarenog majmuna, a epicentar zaraze se nalazi u jednom gradiću u Kaliforniji. Vojska i najbolji epidemiolozi su pozvani da spreče njegovo širenje i na taj način spasu zemlju, a možda i ceo svet od katastrofalne pandemije.

28 dana kasnije (2002)

28 dana kasnije je postapokalitična priča o preživljavanju u vreme pandemije virusa koji kod onih koji ga dobiju izaziva nekontrolisanu agresiju. Film je režirao Deni Bojl, a glavne uloge u njemu tumače Kilijan Marfi, Naomi Haris i Kristofer Eklston.

Svetski rat Z (2012)

Bred Pit u ovom filmu igra Gerija Lejna, bivšeg istražitelja Ujedinjenih nacija koji dobija zadatak da pronađe izvor virusa koji pretvara ljude u zombije. Svetski rat Z je adaptacija istoimenog romana Maksa Bruksa.

Virus Andromeda (1971)

Virus Andromeda je naučnofantastični film o grupi naučnika koja pokušava da otkrije šta je izazvalo smrt praktično svih stanovnika gradića Pijemont u američkoj državi Novi Meksiko. Oni sumnjaju da je u pitanju mikroorganizam iz svemira koji je stigao na Zemlju zajedno sa satelitom nedavno završene svemirske misije.