NJIHOVI VAPAJI ODJEKUJU PLANINAMA Zašto niko ne čuje glas žena Avganistana, saterane u četiri zida, postale su nevidljive za vrle zaštitnike ljudskih prava
EPA

Avganistan pod vladom talibana je "najrepresivnija zemlja na svetu" za ženska prava, a vlasti drže žene i devojke u zarobljeništvu u svojim domovima, saopštile su u sredu Ujedinjene nacije.

Oko 20 žena organizovalo je retke demonstracije na ulicama Kabula u sredu, pozivajući međunarodnu zajednicu da zaštiti Avganistance, svedoci su novinari AFP-a.

Talibanska vlada se pridržava strogog tumačenja islama i uvela je brojna ograničenja za devojke i žene od preuzimanja vlasti u avgustu 2021. „Bilo je uznemirujuće prisustvovati njihovim metodičnim, namernim i sistematskim naporima da izguraju avganistanske žene i devojke iz javne sfere“, rekla je Roza Otunbajeva, šefica misije UN u Avganistanu, u izjavi povodom Međunarodnog dana žena.

Misija UN je saopštila da je obračun predstavljao "kolosalan čin nacionalnog samopovređivanja" u vreme kada se Avganistan suočava sa jednom od najvećih svetskih humanitarnih i ekonomskih kriza.

Talibanske vlasti su uklonile žene sa svih poslova osim ključnih u vladi, ili im plaćaju delić njihove prethodne plate da ostanu kod kuće, ali su tinejdžerke i studentkinje najteže pogođene, a vlasti su im zabranile da pohađaju srednje škole i visokoškolske ustanove.

Neke žene su organizovale sporadične proteste protiv zabrana, rizikujući hapšenje, nasilje i društvenu stigmu zbog učešća, ali ih vlasti obično brzo rasture.

"Došlo je vreme da Ujedinjene nacije donesu odlučujuću i ozbiljnu odluku o sudbini (avganistanskog) naroda“, navodi se u saopštenju jednog od demonstranata na mitingu u Kabulu.

Nijedna zemlja nije zvanično priznala talibansku vladu kao legitimne vladare Avganistana, a pravo na obrazovanje za žene je tačka spora u pregovorima oko pomoći i priznanja. Više od polovine od 38 miliona ljudi u zemlji suočava se sa glađu, a skoro četiri miliona dece pati od neuhranjenosti, kažu humanitarne agencije.

Kriza se pogoršala krajem prošle godine kada je talibansko rukovodstvo zabranilo avganistanskim ženama da rade sa nevladinim organizacijama, primoravši nekoliko humanitarnih agencija da obustave svoj rad.

Strana pomoć je takođe dramatično opala od kada su Sjedinjene Države zamrzle avganistanska sredstva nakon što su se talibani vratili na vlast, dodatno pogoršavajući krizu. Alison Davidian, specijalna predstavnica UN-a za žene u Avganistanu, rekla je da implikacije vladine politike „utiču na sve Avganistance i da će odjekivati kroz generacije“.

Jelena Ožegović https://www.instagram.com/p/CphX2D0o1vu/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading