PUNA KUĆA SMEHA I PLAČA Rođene prve devetorke na svetu, žive i zdrave
Foto: Profimedia/Foto: Profimedia

Iako je od Svetskog prvenstva u Kataru sve u vezi sa Marokom bilo oko fudbala, iz ove zemlje stiže još jedna lepa priča, koja nema veze sa sportom. Naime, tamo su rođene prve devetorke na svetu, koje su nakon više od godinu dana provedene u bolnici konačno puštene kući.

Rođenje bebe znači veliku sreću za porodicu. A sreća para Halime Sise i Abdelkadera Arbija uvećana je za neverovatnih devet puta. Naime, u maju 2021. godine postali su roditelji prvih devet devojčica na svetu. Pet devojčica i četiri dečaka rođeno je carskim rezom posle 30 nedelja trudnoće, što je bilo ranije nego što se očekivalo.

Imali su između 500 grama i 1 kilogram, pa su mesecima proveli u inkubatoru uz adekvatnu negu i lekarski nadzor. Srećna vest je da su bebe posle godinu dana konačno puštene kući, u Mali.

"Pred nama je mnogo obaveza, ali Alah, koji nam je dao ovaj blagoslov, pomoći će nam da ih odgajamo i brinemo o njima“, rekao je tada tata Arbi, prenose marokanski mediji.

Sise, koja sada ima 28 godina, prebačena je na kliniku u Maroku radi specijalističke nege neposredno pre rođenja bebe, a lekari su u početku mislili da je trudna sa sedmoro dece.

"Dakle, možete zamisliti naše iznenađenje kada smo otkrili devet beba tokom porođaja. Na sreću, to nas nije zbunilo“, rekao je doktor Jusef Alaui. Još u maju, kada su braća i sestre proslavili svoj prvi rođendan, Ginisova knjiga rekorda objavila je da su oborili svetski rekord po najvećem broju preživele dece rođene u jednom porođaju.

"Brojke su izuzetno retke, a do dolaska Sisine dece nije zabeležen nijedan slučaj da je devet beba od jednog rođenja preživelo više od nekoliko sati“, napisala je organizacija za vođenje evidencije.

Nakon što su bebe proslavile prvi rođendan, Arbi je otkrio da se par proslavio u Maliju i da su svi želeli da vide njihovu decu "svojim očima". Otkrio je i kako je kada mu je kuća puna smeha i plača devetoro dece istog uzrasta.

"Sada svi puze. Neki sede i mogu čak i da hodaju ako se za nešto drže. Svako ima drugačiji karakter. Neki su tihi, dok drugi mnogo plaču. Neki žele da ih nose stalno. Svi su različiti“, rekao je on.

"Nije lako, ali je sjajno", dodao je on i napomenuo da je par izuzetno zahvalan što su im bebe savršeno zdrave.

Dva dečaka iz ove srećne porodice dobila su imena Mohamed i Bah, po predsedniku Malija i kralju Maroka. Roditelji su se na to odlučili kako bi se zahvalili vlastima zemalja koje su im pomogle da bebe bezbedno donesu na svet. Druga dva dečaka se zovu Elhadži i Oumar, dok se devojčice zovu Hava, Adama, Fatuma, Oumu i Kadidija.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading