Rekli su mi da sam imala POBAČAJ: Završila sam u URGENTNOM CENTRU, a dijagnoza je bila NAJSUROVIJA moguća!

Vesti 21.01.2022 17:50 0

Studentkinja Džejl Godard (24) tri meseca se borila sa krvnim ugrušcima, a lekari su je ubeđivali da je imala pobačaj

Rekli su mi da  sam imala POBAČAJ: Završila sam u URGENTNOM CENTRU, a dijagnoza je bila NAJSUROVIJA moguća!

Printscreen/Instagram

Tretirali su je kao mladu devojku, čija su krvarenja izazvana hormonskim poremećajem. Džejl, koja je u to vreme živela na Barbadosu, imala je jak predosećaj da nešto nije u redu.

Na kraju je otišla u Hitnu pomoć jer je bila toliko zabrinuta i lekari su joj pregledali grlić materice. Saopšteno joj je da ima rak grlića materice sa 23 godine i da se već proširio po njenom telu. Bolest se dijagnostikuje 3.200 puta godišnje u Velikoj Britaniji, uzrokujući 850 smrtnih slučajeva. Džejl , koja je udata, nikada nije imala  test koji se koristi za prevenciju raka grlića materice.

 -Ljudima koji imaju simptome , rekla bih da ih pregledaju.To nikada nije gubljenje vremena, potencijalno vam može spasiti život i ako je dijagnoza loša, nemojte se ustručavati da dobijete drugo mišljenje. „Mislim da bi moje simptome shvatili ozbiljnije, možda bismo ranije dobili dijagnozu.Papa testove treba nuditi od ranije, jer rak očigledno ne čeka da napuniš 25 godina. Rak grlića materice ima nadimak "tihi ubica" jer često ne pokazuje nikakve ili male znake u ranim fazama. - objasnila je ova mlada žena.

Džejl se priseća da je doživela vaginalno krvarenje između menstrualnih ciklusa u martu 2021. Prilikom prve posete lekaru u vezi sa ovim problemom, savetovano joj je da je verovatno hormonalno i da ne brine.

Vaginalno krvarenje je ključni znak raka grlića materice. Takođe može biti uzrokovano polno prenosivim infekcijama, pobačajem, PCOS-om ili kontracepcijom. Međutim njeno krvarenje se pogoršalo krvarenje i kada se vratila na pregled, rečeno joj je da je možda imala pobačaj. Poslata je na ultrazvuk nakon što je ponovo insistirala kod svog lekara da nešto nije u redu. Mladoj ženi je tada rečeno da ima miome i hidrosalpinks, stanje u kojem je jajovod ispunjen krvlju. Dobila je antibiotike jer su lekari sumnjali da je možda imala infekciju - ali ništa nije zaustavilo krvarenje. „Krvarenje se pogoršalo do tačke stalnog izlivanja krvi i krvnih ugrušaka veličine dlana“, rekla je Džejl

.

Nakon dužeg insistiranja urašen je papa bris . Džejl je rekla da joj je to bio prvi u životu, a  grlić materice je izgledao besno.

"Uspelo je, pa smo uradili biopsiju i rečeno mi je da imam displaziju visokog stepena."

Displazija je indikacija abnormalnih ćelija na grliću materice. Abnormalne ćelije ponekad nestanu same, ali mogu se pretvoriti u rak ako se ne leče. Džejl je imala tretman - eksciziju velike petlje transformacione zone (LLETZ) - da ukloni abnormalne ćelije. Ali biopsija ćelija  je pokazala rak. 

„Pozvana sam i sve mi je objašnjeno“, rekla je Džejl. Rak JE previše uznapredovao da bi ga lečili na ostrvu. U stadijumu 3C, proširio se na limfne čvorove  stomaku i karlici. U ovoj fazi, oko 40 odsto pacijenata će preživeti svoj rak pet godina ili više.


Bila  je veoma paranoična i uznemirena nakon što joj je postavljena pogrešna dijagnoza. Džejl se vratila u London, gde je živela kao dete, na lečenje. Rečeno joj je da nikada neće moći da ima decu i da će doživeti ranu menopauzu. Sa tako uznapredovalom fazom raka, ponuđeno joj je mesto na kliničkom ispitivanju, što bi joj pružilo najbolje šanse za preživljavanje. Međutim, ponuđeno je samo privatno, što znači da je morala da prikupi 100.000 funti za ceo tretman, koji uključuje hemoterapiju. Džejl  je rekla: „Bila sam srećna što su ljudi reagovali na moje prikupljanje sredstava. Uspeli smo da prikupimo oko 22 hiljade funti. „Ovo mi je ostalo kratko i na kraju smo morali da odložimo lečenje do avgusta zbog nedostatka sredstava. Uspela je da prikupi sredstva od zdravstvenog osiguranja, kredita i porodice.

 Rekla je: „Završila sam lečenje u novembru i trenutno čekam testove da vidim da li je moj rak u remisiji, ali dok se borim protiv njega morala sam da napravim pauzu od posla i škole.To je uzelo danak na sve što radim jer mi je energija  niska, a telo se oseća umorno i bolno. Sve u svemu, između stresa zbog prikupljanja sredstava, odlaganja lečenja i samog suočavanja sa rakom, bilo je tako teško i fizički i psihički. Ali to me je zaista navelo da shvatim da moram više da se brinem o sebi i da se više trudim da radim stvari koje čine život vrednijim i čine me srećnim. To me je takođe učinilo svesnijim koliko je preventivna nega zaista važna, tako da sam se za to vreme pobrinuo da imam preglede u vezi sa svim ostalim.
 

Komentari (0)
Loading