NAUČNICI OTKRIVAJU: Svako žensko prijateljstvo je u krizi posle 30. godine, a onda se desi nešto neverovatno!
Foto: Freepik

Na osnovu studije koju su sproveli, zaključili su da se ono pre ili kasnije (na)ruši.

Čim dame uđu u treću deceniju, prednost automatski daju muškarcu koji im postaje centar sveta, pa drugarica više nema ono mesto koje je imala.

Ko je prvi u ženskom imeniku?

Stvari se menjaju čak i u telefonskom imeniku, jer je partner sada kontakt "broj jedan" i on preuzima ulogu najboljeg prijatelja. Pod brojem dva se i dalje nalazi žena, ali ni to nije najbolja prijateljica iz detinjstva, već majka.

S vremenom, ulogu dominantne osobe u životu i najbliže osobe preuzimaju i kćerke, koje odrastanjem u velikoj meri zamenjuju ulogu prvobitne najbolje prijateljice. Dakle, prijateljice su tu sve manje važne. Ali, stručnjaci kažu da to ne zavisi za oba pola.

Muška prijateljstva

Žene i muškarci se potpuno razlikuju kada su u pitanju društveno-socijalni odnosi. Lepši pol još u ranoj mladosti shvata promene, koje neminovno donosi život, prilagođava im se kroz tranziciju između najbolje prijateljice, preko partnera i majke do dece.

- Muškarci se tvrdoglavo drže najboljeg prijatelja iz detinjstva, što je možda iskrenije, ali u poznim godinama često donosi jaz u odnosima sa partnerkom ili decom. Očigledno je da žene na neki način investiraju u socijalni kapital, jer imaju ograničenu količinu vremena, truda i emocija koje ulažu u pojedince i odnose sa njima - navela je antropolog Robin Dunbar.

Istraživanje je pokazalo i da se žene u zrelom dobu često vraćaju prijateljicama iz mladosti i nastavljaju tamo gde su stale pre mnogo decenija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading