VODA ODNOSI ŽIVOTE! Postoje stvari koje se ne rade na kupalištu, a mnogi to ignorišu
Alo

Kupališta širom Srbije su otvorena, a da zabavna aktivnost može da se pretvori u tragediju pokazalo je nekoliko prethodnih dana. Tužna je činjenica da se u Srbiji od početka ove sezone utopilo troje dece.

Postoje stvari koje nikada ne treba da radimo kada planiramo da uđemo u vodu, u blizini smo vode ili u samoj vodi.

Voda može da nam donese mnogo zabavnih aktivnosti, ali je važno da znamo šta je to bezbedno, a šta nije. I kada mislimo da smo dobri plivači trebalo bi da vodi pristupamo sa dozom opreza.

Guranje ljudi u vodu

Mnogima na prvi pogled smešna aktivnost to nikako ne sme da bude. Nije nikako zabavno gurati ili vući nekoga u bazen ili jezero. Ta osoba lako može da udari glavom u ivicu bazena ili pločice, a da to dovede do povrede ili fatalnog ishoda. Takođe, može da se dogodi udisanje vode, što može da ima vrlo opasne posledice. Isto tako decu nikada ne treba bacati u bazen iz igre, koliko god to izgledalo zabavno, jer može imati ozbiljne posledice.

Pravila ponašanja na bazenima

Zabranjeno je trčanje na bazenu, kao i u svlačionicama i hodnicima.Nije dozvoljeno nošenje nakita (lančići, narukvice, brojanice i sl.) Zabranjeno šetanje po ivici bazena, kao i šutiranje vode sa ivice bazena.Obavezan prolazak kroz dezo-barijeru prilikom ulaska na bazen. Zabranjeno je plivanje sa flasterima i bandažima, plikovima, posekotinama, osipom na koži, respiratornim problemima, kašalj, prehlada i sl. Zabranjeno je neprimereno ponašanje ispred bazena.

Opijanje

Na alkohol treba apsolutno zaboraviti kada su ulazak u vodu i plivanje u pitanju. Mislimo da će nam dati lep osećaj, ali realnost je suprotna. Alkohol može da oslabi naša čula, da oslabi procenu i uspori vreme reakcije.

Ostavljanje dece bez nadzora

Potrebno je tako malo da se dogode nepredviđene okolnosti. Nikada ne prepuštajte detetov život drugom detetu, dušecima i ostalim sredstvima za igre u bazenu. Ako je vaše dete umorno, ne dozvolite mu da uđe u vodu. Takođe, ne treba da dozvolite deci da se igraju u vodi ili blizu nje bez prisustva odrasle osobe i pažnje. Čak i deca koja imaju veštine plivanja mogu da završe u opasnim situacijama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading