RUSKO-SRPSKA BAJKA SA TRAGIČNIM KRAJEM: Voleo je više od života, a onda se desilo nezamislivo: Ljubav nije pobedila!
Foto: Wikipedia

Na fotografiji je velika kneginja Tatjana Nikolajevna Romanova. U trenutku kada je ovde fotografisana, već je bilo dogovoreno da postane srpska kraljica. Naime, kralj Petar I Karađorđević se prilikom posete ruskom caru Nikolaju raspitivao o mogućnosti ženidbe svog sina kraljevića Aleksandra i velike kneginje Tatjane Romanove. Tokom Aleksandrovog školovanja u Sankt Peterburgu, njemu se veoma svidela Tatjana i on je počeo da se raspituje kod oca o mogućnosti takvog braka.

Kada se pojavila obostrana želja i mogućnost spajanja srpskog kraljevskog doma i ruske carske porodice, januara 1914. godine, Nikola Pašić stiže u Sankt Peterburg i caru Nikolaju lično predaje pismo kralja Petra u kome izražava želju da se njegov sin i prestolonaslednik Aleksandar oženi velikom kneginjom Tatjanom Romanovom.

Ubrzo su u Rusiju stigli i kralj Petar i kraljević Aleksandar gde ih je car Nikolaj i lično upoznao sa svojom ćerkom čiju ruku je obećao srpskom prestolonasledniku.

Od samog početka njihovog poznanstva bilo je očigledno da su se razvile velike emocije i privlačnost između Aleksandra i Tatjane. Počeli su jedno drugom da pišu pisma i to je trajalo i sve vreme tokom Prvog svetskog rata koji je počeo jula iste 1914. godine...

Ceo tekst pročitajte na sajtu penzionisani.rs!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading