Znojenje nakon porođaja: Doktori otkrivaju zašto se javlja neprijatan simptom i kako da mame pomognu sebi

Vesti 24.04.2024 20:23 0

Tokom trudnoće, vaše telo proizvodi velike količine progesterona i estrogena...

BEBA

Shutterstock/ilustracija

Ako imate noćno znojenje nakon porođaja, znaćete to – uglavnom zato što verovatno imate problema sa spavanjem jer vam je prevruće. Ali mogu postojati i drugi simptomi - jak miris tela, osećaj vlažnosti, umor i razdražljivost... povrh toga da ste umorni i razdražljivi.

Ali koliko god noćno znojenje bilo neprijatno, vaše telo radi upravo ono što treba da bi vas održalo zdravo nakon porođaja. Vaše telo ima 50% više krvi i telesnih tečnosti tokom trudnoće da bi podržalo vašu bebu koja raste. Ova tečnost više nije potrebna nakon porođaja. Prema Mayo Clinic, znojenje posle porođaja je način vašeg tela da izbaci svu višak tečnosti koja je pomogla da vi i vaša beba ostanete zdravi tokom trudnoće.

Šta uzrokuje noćno znojenje?

Tokom trudnoće, vaše telo proizvodi velike količine progesterona i estrogena. Nakon porođaja, nivo hormona se dramatično menja. Ove promene mogu povećati telesnu temperaturu noću i, poput talasa vrućine u menopauzi, izazvati znojenje. „Tokom trudnoće povećava se nivo estrogena i progesterona. Nakon porođaja, ovi nivoi opadaju. Nizak nivo estrogena oponaša ono što se dešava u menopauzi, neki pacijenti doživljavaju promene raspoloženja, suvoću vagine, zajedno sa noćnim znojenjem." objašnjava dr Dara Matseone-Peterssen, MD, MPH, šef opšteg akušerstva i ginekologije u New York-Presbiterian Allen bolnici, prenosi Motherly.

dojenje bebe

Shutterstock

 

Ovo se dešava još više ako dojite, jer rastući nivoi prolaktina - hormona neophodnog za dojenje - takođe rade na održavanju niskih nivoa estrogena. „Razlog zašto se mame koje doje noću znoje je taj što isključivo dojenje utiče na vaše hormone, potiskujući ovulaciju i menstruaciju.To je kao menopauza, zbog čega žene imaju slične simptome“, kaž dr Heder Bil, MD, akušer i ginekolog u bolnici Northwestern Medicine McHenry.

Koliko dugo traje noćno znojenje nakon porođaja?

Obično je potrebno oko dve nedelje nakon porođaja da se nivoi hormona vrate na nivoe pre trudnoće. Noćno znojenje bi trebalo postepeno da se smanji nakon ovog vremena i obično ne traje duže od 6 nedelja, iako neki simptomi mogu trajati duže. U jednogodišnjoj studiji sprovedenoj u Japanu, 29% žena posle porođaja žalilo se na prekomerno noćno znojenje, a procenat žena sa preznojavanjem dostigao je vrhunac dve nedelje nakon porođaja.

Šta učiniti protiv postporođajnog znojenja?

Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da biste se osećali ugodnije ako se nakon porođaja jako znojite, bilo da je noću, tokom dana ili oboje.

  • Pijte dovoljno tečnosti. Znojenje može da vas dehidrira, pa se pobrinite da pijete puno tečnosti. Naročito kada se probudite ujutru nakon napada noćnog znojenja. Ovo je posebno važno ako dojite! Jedan lak način da saznate da li dobijate dovoljno tečnosti? Ako je vaš urin u izobilju i bledo žute boje, vi ste hidrirani; ako je tamno ili oskudno, niste hidrirani.
  • Pokrijte svoju posteljinu. Postavite meki peškir ili jastuk na jastuk da biste apsorbovali deo vlage i pokušajte da stavite zaštitnu posteljinu ispod čaršava da biste zaštitili dušek. Ovo može olakšati nelagodnost noćnog znojenja nakon trudnoće i spasiti vas od potrebe da perete posteljinu svakog jutra.
  • Nosite široku, laganu odeću. Izaberite pamuk, a ne sintetiku - ili spavajte u prirodi.
  • Uključite klima uređaj ili otvorite prozor. I recite svom partneru da uzme džemper ili dodatni sloj ako je napolju hladno.
  • Pospite malo pudera. Ovo će pomoći da se apsorbuje višak vlage i spreči toplotni osip. 

     

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading