Ne paničite: Ove bombone će vas smiriti na vrlo iznenađujuć način, objašnjava lekar

Vesti 27.03.2024 18:18 0

Uobičajeni pristupi rešavanju napada panike mogu uključivati kombinaciju meditacije i vežbi disanja za smirivanje tela i uma...

bombone

Shutterstock

Iako ne postoji siguran način da se u potpunosti spreče napadi panike, mnogi na TikTok-u tvrde da su kisele bombone pomogli u ublažavanju simptoma nakon napada panike.

Doktor Džejson Sing, koji je podelio ovaj trik sa kiselim slatkišima na svom TikTok-u, kaže da oni funkcionišu zato što su pupoljci ukusa angažovani sa kiselim ukusom, što narušava osećaj anksioznosti i odvlači pažnju od napada panike.

Napadi panike obično dolaze bez ikakvih znakova upozorenja, izazivajući strah i intenzivne fizičke reakcije u okolnostima kada nema jasne pretnje. Dok su napadi panike često uzrokovani paničnim poremećajem, mogu se desiti i ljudima sa drugim zdravstvenim problemima, kao što su drugi anksiozni poremećaji, poremećaji raspoloženja, psihotični poremećaji ili zavisnost od droga.

 

@drjaysonisfresh

Whats your fav sour candy to use for panic attacks? ♬ original sound - Dr. Jason Singh

Uobičajeni pristupi rešavanju napada panike mogu uključivati kombinaciju meditacije i vežbi disanja za smirivanje tela i uma, kao i kognitivno-bihejvioralnu terapiju za učenje novih strategija za reagovanje na napad simptoma. Neki takođe koriste antidepresive koji smanjuju učestalost i težinu napada panike.

Kako mogu pomoći kiseli bomboni

Iako zvuči nekonvencionalno, moguće je da kiseli slatkiši mogu smanjiti intenzitet ili trajanje napada panike. „Kada jedete nešto kiselo ili ljuto, promovišete tehniku uzemljenja koja vas podstiče da se fokusirate na sadašnji trenutak, zaustavljajući strah i obaveštavajući vaš mozak da niste u stvarnoj opasnosti, što smanjuje intenzitet napada panike i na kraju ih potpuno zaustavlja“, kaže terapeutkinja Keterin Del Toro da slatkiši Everiday Health mogu pomoći i kod napada anksioznosti, koji, za razliku od napada panike, izaziva specifična situacija.

bombone

Shutterstock

 

Međutim, nema čvrstih naučnih dokaza da kisele bombone uopšte pomažu, a nejasno je i da li ovi slatkiši izazivaju specifične promene u telu ili mozgu koje prekidaju procese koji pre svega dovode do napada panike. Ipak, nema ništa loše u pokušaju kiselih bombona za lečenje simptoma nakon napada panike ili anksioznosti. Ali ne dozvolite da ove bombone budu jedina odbrana od napada. „Ako ste skloni napadima panike, dobra je ideja da koristite strategije poput dubokog disanja, vežbanja, lekova i terapije da biste upravljali svojom ukupnom anksioznošću“, kaže Del Toro, dodajući da je najbolje potražiti stručnu pomoć za personalizovani tretman. 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading