BOLE VAS GRUDI PRE MENSTRUACIJE? Ovako možete da se izborite sa tim
Foto: Pixabay

Pa, glavni krivac za takvo stanje su hormoni. Nagli rast estrogena pre ovulacije utiče na uvećanje mlečnih kanala dojke, dok rast progesterona (tokom sedmice pre menstruacije) stimuliše rast mlečnih žlezda. Bolne dojke ili njihova osetljivost i natečenost najčešće idu ruku pod ruku sa PMS-om, a što se pojačava u danima pred menstruaciju.

Dok se kod većine žena ova osetljivost ili bol javljaju u gornjem, spoljašnjem delu dojki, uopšte nije retko da se to oseti u celoj dojki pa čak i ispod pazuha (gde neke žene imaju manje količine tkiva dojke).

Kako biste olakšale i ublažile bol, bilo bi i više nego poželjno da nosite udobni grudnjak te da redovno vežbate. Takođe, lekovi protiv bola jedna su od opcija (ali se posavjetujte sa doktorom ili farmaceutom).

Isto tako, od pomoći može biti i smanjen unos kofeina, soli i masne hrane desetak dana prie menstruacije. Istraživanja pokazuju da bol mogu olakšati i unos vitamina B6 i E i dodaci ishrani od ulja jagorčevine (nemojte ih uzimati na svoju ruku – posavjetujte se sa doktorom).

Nakon početka menstruacije, bol se obično smanjuje i nestaje. Međutim, ukoliko dojke nastave da vas bole svakodnevno, ako se bol vremenom pogoršava ili ako vam se čini da vas boli samo određeni deo dojke, obavezno se obratite doktoru, piše minimagazin.info.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading