TRI RAZLOGA ZAŠTO MOŽE DA VAS SVRBI ZADNJICA Mnogi se stide da priznaju, a može da bude opasno
Foto: Shutterstock

- Dok mnogi ljudi ne govore otvoreno o ovom simptomu, obično zbog sramote, osećaj svraba na tom delu tela je veoma čest i može da bude znak da ste nešto loše pojeli prethodne noći ili nešto ozbiljnije – poput infekcije - rekla je doktorka i dodala da nikada ne treba da vam bude neprijatno da razgovarate o ovim poblemima sa svojim lekaraom, pogotovo jer je reč o vašem zdravlju.

Dr Garsed navodi neke od razloga koji dovode do svraba na vašoj pozadini i kada treba da se zabrinete.

1. Stres i anksioznost

Produženi periodi stresa i anksioznosti mogu da utiču na telo na različite načine i da izazovu upalu. Ovo može da izazove iritaciju creva i same vaše pozadine, što dovodi do svraba. Ako ste pod stresom, isprobajte metode da smanjite nivo anksioznosti kao što su vežbanje, kvalitetan san i pravilno disanje. Ukoliko ne možete sami da se izborite, potražite pomoć stručnjaka.

2. Dijabetes

Dijabetes ili „tihi ubica“, kako ga nazivaju, može potencijalno da bude još jedan od razloga. Dijabetes, i loša cirkulacija koja često dolazi sa njim, može da dovede do prekomernog grebanja i iritacije, a to često može da se odrazi na vašu pozadinu.

3. Ishrana

Ishrana može da utiče na pojavu svraba zadnjice. Začinjena i ljuta hrana, citrusno voće i mlečni proizvodi su jedni od izazivača. I pića znaju da uznemire creva, kao što su kafa, alkohol i gazirana pića. Ako se vaša ishrana sastoji od ovih namirnica, savet je da počnete postepeno da ih izbacujete, kako biste utvrdili šta bi moglo da uzokuje svrab.

Ako osetite svrab uz krvarenje, jak bol ili osećate da oni ozbiljno utiču na vaš svakodnevni život, vreme je da se hitno obratite lekaru za pomoć, prenosi Novi.ba.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading