OPREZ AKO IDETE U GRČKU I HRVATSKU Epidemiolog upozorio na zarazu čiji simptomi se jave posle mesec dana
Foto: Alo/Foto: Alo!

Sa putovanja možemo da donesemo malariju ili krpeljni encefalitis kojeg svakog leta ima u Grčkoj, Hrvatskoj i Sloveniji. Sa toplim vremenom stigla je i najezda komaraca i krpelja, a sa njima i mnoge bolesti koje oni prenose. Doktor Marko Veljković, epidemiolog iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" otkrio je za RTS najbolje načine da se zaštitimo i posledice neadekvatnog lečenja.

"Najpre bih istakao da je prvi korak u prevenciji zaraznih bolesti da osoba dobije informaciju o potencijalnim rizicima o zaraznim bolestima u destinaciji u koju putuje. U Institutu za javno zdravlje Srbije postoji ambulanta za putnike u međunarodnom saobraćaju gde i naši građani, ali i strani državljani, mogu da dođu ili da se obrate putem telefona i dobiju informacije o potencijalnim rizicima u različitim zemljama sveta u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije. Pored toga, dobiće preporuku o opštim merama prevencije, ali i specifičnim, kao što je vakcinacija koja se sprovodi svakog dana", kaže dr Veljković i otkriva koje vakcine su obavezne:

"Obavezna imunizacija putnika u međunarodnom saobraćaju sprovodi se kod žute groznice i meningo meningitisa. Žuta groznica je virusno oboljenje koje se prenosi ujedom inficiranog komarca i 10 do 15 odsto osoba može da ima tešku kliničku sliku koja može da dovede do smrtnog ishoda. Ova vakcina je obavezna za ulazak u određene zemlje, prvenstveno zemlje Afrike. Prima se jedna doza vakcine, a nakon 10 dana osoba ima doživotni imunitet. Druga bolest je važna za osobe koje odlaze u Saudijsku Arabiju", objašnjava epidemiolog i dodaje:

"Ne manje značajne su preporučene vakcine koje nisu obavezne, a to su vakcina protiv žute groznice za određene zemlje koje ne zahtevaju ovu vakcinu kao uslov za ulazak u zemlju, virusnog hepatitisa A, trbušnog tifusa, virusnog hepatitisa B. Nakon vakcinacije, dobija se sertifikat i validan je svuda u svetu. Mi vodimo evidenciju, pa u slučaju da osoba izgubi sertifikat, mi ćemo izdati duplikat", objašnjava dr Veljković.

Prema njegovim rečima, važna napomena je da se obrati pažnja na simptome čak i mesec dana nakon putovanja.

"Sve osobe koje putuju u područja gde postoji rizik od malarije, čak i mesec dana nakon putovanja, zbog pojave groznice, drhtavice, povišene temperature, osoba treba da napomene gde je boravila u cilju rane dijagnostike", savetuje dr Veljković i otkriva koje su najčešće infektivne bolesti tokom leta.

"Sezona je crevnih zaraznih bolesti, odnosno bakterijskih trovanja hranom. Faktori koji tome pogode su visoka temperatura, čuvanje hrane na neadekvatnoj temperaturi, higijena ruku, konzumacija voća i povrća koje često ne bude dovoljno oprano. Tu su i bolesti koje prenose insekti. To su u našoj zemlji groznica Zapadnog Nila koju prenose komarci i Lajmska bolest koju prenose krpelji", kaže epidemiolog i dodaje:

"Lajmska bolest, ako se ne leči, može da dovede do oštećenja srca, zglobova, centralnog nervnog sistema, a groznica Zapadnog Nila može da dovede do zapaljenja mozga. Mere prevencije su opšte, treba nositi široku odeću, naneti sredstva koja odbijaju insekte, trebalo bi izbegavati boravak napolju u zoru ili sumrak", kaže dr Marko Veljković.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading