Parfem
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Evo kako da sami napravite parfem od prirodnih sastojaka.

Korak 1 – Poslažite mirisne note

Osnovno pravilo kreiranja parfema odnosi se na slaganje pojedinačnih nota. Postoje osnovne ili donje (bazne), srednje i gornje note parfema koje se postavljaju piramidalnim redosledom, od vrha ka bazi, odnosno od onih veoma laganih do teških, senzualnih i toplih.

Gornja nota je aroma koju osetimo u prvom mahu, ali ne traje dugo. Najčešće su u pitanju citrusne arome, kao i arome različitog bilja.

NAPRAVITE SAME SVOJ PARFEM Četiri koraka da imate samo svoj miris od prirodnih sastojaka

Foto: Shutterstock

 

 

Srednje note parfema su dugotajrnije od gornjih, te mogu biti dominantne i do nekoliko sati. Čine ih uglavnom mirisi cveća, voća i začina. One se postepeno stapaju sa osnovnim notama, odnosno bazom parfema.

Osnovnu, donju ili baznu notu parfema čine jaki mirisi poput arome različitog drveća, vanile, mošusa i ambera. One isparavaju sporo, pa ih možemo osetiti satima nakon što nanesemo parfem.

Korak 2 – Odaberite esencijalno ulje po želji

Kada sami kreirate parfem od prirodnih sastojaka imate mogućnost da stvorite jedinstveni miris potpuno prilagođen vašem ukusu. Pre nego što krenete u proces, odaberite 3-5 eteričnih ulja uzimajući u obzir pravila o slaganju mirisnih nota. Da li volite miris ruže, ili vam se dopadaju tople, zemljane arome poput sandalovine? Izbor je na vama.

Korak 3 – Napravite svoj mirisni koncentrat

Napokon smo došli do zabavnog dela. Nakon što se odabrali eterična ulja koja vam se dopadaju, fokusirajte se na kreiranje spostvenog mirisa.

1. Na odvojene trake za testiranje parfema stavite nekoliko kapi ulja koja ste odabrali. Dobro pomirišite svaku traku.

NAPRAVITE SAME SVOJ PARFEM Četiri koraka da imate samo svoj miris od prirodnih sastojaka

Pexels

 

 

2. Primetićete na koji način se arome međusobno slažu. Lako ćete uvideti koji miris dominira. Eksperimentišite i kombinujte ulja dok ne dobijete odgovarajući odnos ulja i aromu koju želite.

3. Zatvorite oči, udahnite dobijeni miris i opustite se. Zatim se zapitajte: Koje boje vidite? Kakva sećanja se taj miris budi? Kakve fizičke senzacije osećate? Ukoliko vam se dopada aroma koju ste dobili kombinacijom ulja, pomešajte ostatak u istoj razmeri kao u drugom koraku, i napokon ćete dobiti koncentrat svog prirodnog parfema.

Korak 4 – Dovršite proces kreiranja mirisa i upakujte svoj novi parfem

U dobijeni koncentrat od eteričnih ulja, ubacite dve kašičice alkohola (etanol). Zatim, prespite dobijenu mešavinu u staklenu flašicu od po vašem izboru i promućkajte. Nakon toga, dodajte 60 ml destilovane vode, pa sve dobro protresite. Testirajte mešavinu prskanjem u vazduh prema gore, pa prođite kroz miris. Ukoliko želite jaču aromu, dodajte još 5 kapi koncentrata.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading