ŠTA TREBA DA ZNATE NAKON DAVANJA KRVI? Jednu naviku strogo izbegavajte dva sata pre transfuzije
Foto: Alo/Alo

 

Tragedija u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu ujedinila je veliki broj dobrovoljnih davalaca krvi. U redovima ispred Instituta za transfuziju krvi, koji su se formirali pre samog otvaranja, čekaju ljudi koji žele da daju krv za povređene u napadu i za druge pacijente koji su u potrebi. Zbog velikog broja ljudi, otvorene su dodatne sale za davanje krvi.

Marija Knežević iz Instituta je objasnila pravila koja treba da se ispoštuju pre davanja krvi, kao što su da ne smete biti prehlađeni ili na terapiji, niti ste se tetovirali u poslednjih šest meseci. Takođe, preporučuje se da budete odmorni, da ste spavali uobičajeno, uzeli lagani obrok i dovoljno tečnosti pre davanja krvi.

Pravila koja treba da znate nakon davanja krvi:

1. Osoba treba da bude odmorna

2. Da je prethodne noći spavala minimum šest sati

3. Da je uzela laganiji obrok

4. Da je popila dovoljnu količinu tečnosti

Takođe, važno je ponašanje posle davanja krvi. Evo šta treba da uradite:

- Zavoj na pregibu lakta ne treba skidati sledeća dva sata. Tog dana treba da se unosi tečnosti nešto više nego uobičajeno (za 3-4 čaše vode). Mogu se obavljati uobičajene aktivnosti. Treba izbegavati teži fizički rad ili vežbe kao što su podizanje tereta, bildovanje, guranje teških predmeta, najmanje 4 sata posle davanja krvi. Izbegavati žurbu, pušenje bar 2 sata, alkohol bar 8 sati, dugotrajno stajanje, pregrejane prostorije. Tog dana ne kretati kao vozač na dug i naporan put, niti obavljati rizičan posao (npr. penjanje, rad na skeli i sl.) - navodi se na sajtu.

Podsetimo, Marija Kenežević je upozorila da će krv biti potrebna i u narednim nedeljama, a ne samo tokom prethodna dva dana.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading