TRAVARKA MILICA TVRDI Za gastritis, nadutosti i slabo varenje najveća pomoć dolazi od ove biljke
Foto: Shutterstock

Milica Jovičić iz Mokre Gore već desetlećima pomaže onima koje muče tegobe gastrointestinalnog trakta, a odlučila je sa nama podeliti nekoliko odličnih saveta.

Čuvena Milica Jovičić, baka vedrog duha iz Mokre Gore, nesebično pomaže ljudima koji imaju tegobe sa želucem. Već decenijama kod nje dolaze svi koje muči gastritis, želudačna kila, nervozna creva… Pre nego što preporuči čaj, pregleda, a njen metod retko ko praktikuje.

– To sam naučila od moje babe, majčine majke. Moja sestra bliznakinja je pokušala, ali nije imala osećaj. Ja sam babi dugo pomagala, ali tek posle dve godine rekla mi je da sam spremna za samostalan rad.


Bila sam mlada i nezainteresovana. „Doći će vreme kada ćete poželeti da to uradiš sama“, rekla mi je. Kada sam imala trideset godina, to se i ostvarilo. Naime, postoje tri tačke: na ruci, stopalu i ispod ramena koje moram da osetim pod prstima. Kada ih nađem, masiram ih i ljudi osećaju olakšanje, stomak im radi... Ako se pega ne vidi, šaljem ljude da slikaju žučnu kesu, bubreg... Baka Milica pomaže svima koji imaju zapaljenje sluzokože, sekret u stomaku, želučanu kilu, nervna creva, zateže ih u koži grudnog koša.

- Moj pregled ne bi imao efekta da se posle ne pije čaj. Koristim šest biljaka: kantarion, kantarion, kantarion, majčinu dušicu, mentu i kamilicu. Poznato je da je hajdučka trava jedan od najboljih prirodnih lekova za stomak. Ako patite od nadimanja, težine u grudima i crevima, smetnje u varenju, bolova u stomaku, gubitka apetita itd., znajte da je to obično uzrokovano gasovima. Ako se hronični gasovi ne leče, to može biti veoma opasno na duži rok - kaže nam baka Milica.

Piskavica štiti stomak kroz probavne sokove koji održavaju ravnotežu između kiseline i žuči (tako da se višak kiseline neutrališe) i tretiranjem rana, ako ih ima. Koristi se protiv gastritisa (zapaljenja sluzokože želuca koje je često praćeno čirevima), smiruje želudac i ublažava upale. Šipak takođe na potpuno prirodan način reguliše i podstiče varenje, zaustavlja dijareju i smiruje stomak.

Ovaj čaj može ublažiti bolove u stomaku i pomoći vam da rešite neke gastrointestinalne probleme. Istovremeno, poboljšava rad creva i dobro deluje ako se pojavi stomačni virus.

Seme lana je blagotvorno za stomak, a mleveni gavez je dobar za varenje. Iako možda ne izgleda ukusno, žvačite laneno seme koliko god možete. Možda će vam biti lakše ako kašiku lanenog semena potopite u šolju mlake vode, ostavite da odstoji šest sati i pojedete seme pre spavanja. (Naravno, proliti vodu.)

U suprotnom, laneno seme u vodi postaje ljigavo, ali se upravo u toj sluzi nalaze njena lekovita svojstva. Oblaže obolelu sluzokožu želuca, štiti je i ublažava upale - savetuje ova vedra, nežna žena. Čuvena baka Milica takođe veoma ceni biljku podubicu, koja pomaže kod oštećene sluzokože želuca, čireva i za čišćenje kanala. Ova biljka se koristi protiv svih bolesti organa za varenje, stimuliše rad želuca, otvara apetit i reguliše varenje.

Podubica kao lek sprečava bolove i upale želuca i creva, leči unutrašnja krvarenja. Blago je adstringentno, pa se koristi kod dizenterije i akutne letnje dijareje kod dece. Poboljšava rad jetre i otklanja simptome žučnih poremećaja. Pomaže u uklanjanju vode iz tela i boljem znojenju. - Preporučujem i stražarnicu za oštećene sluzokože. Čuvarkuća kada se pije sa čajem od podubice je najbolji lek, ublažava svaku upalu. Ali se mora znati piti, kaže Milica.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
dragan

03.05.2023 15:04

moze se dobiti broj telefona od travarke Milice. hvala unapred