MILIONI ŠIROM SVETA SU PROBALI Novi TikTok trend izaziva zabrinutost zbog mogućih zdravstvenih posledica
Foto: Printscreen/Foto: printscreen/TikTok

Jedan od najnovijih trendova koji dolazi iz TikTok-a zove se #VaterTok, a uključuje dodavanje pudera i sirupa slatkog ukusa u vodu kako bi imala bolji ukus.

Međutim, od stomatologa do nutricionista, mnogi zdravstveni stručnjaci upozoravaju na njegovu štetnost. Stomatolozi upozoravaju na opasnosti koje on predstavlja, a trend je prikupio više od 100 miliona pregleda na TikTok-u, rekavši da šećeri u proizvodima koji se koriste mogu uticati na vaše zube – nagrizajući zubnu gleđ i izazivajući karijes.

Takođe je izazvao reakcije drugih zdravstvenih stručnjaka, a nutricionisti tvrde da zaslađivači prisutni u alternativama "bez šećera" mogu biti loši i za vaša creva. Uprkos tome, influenseri dele video snimke u kojima preporučuju sopstvene recepte - koji uključuju mešavinu praha i sirupa. Ovi koncentrovani proizvodi pretvaraju običnu vodu u slatka pića jarkih boja.

Dok arome mogu dodati ukus vodi, britanski zubar Alan Klark upozorio je na potencijalne uticaje na zdravlje zuba.

„Šećer u kombinaciji sa bakterijama u ustima stvara kiselinu koja napada zubnu gleđ, a to može dovesti do raznih problema sa zubima – od karijesa do promene boje“, rekao je on.

Aspartam - veštački zaslađivač koji se obično nalazi u nekim kesama sa oznakom "bez šećera" - takođe je povezan sa problemima u ponašanju i kognitivnim sposobnostima, prema studiji naučnika iz Malezije iz 2017.

Stručnjaci su takođe povezivali aspartam sa brojnim zdravstvenim problemima tokom godina, uključujući povećan rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti. Takođe, ovi zaslađivači štete mikrobiomu creva tako što ometaju dobre bakterije, što može dovesti do nadimanja, nelagodnosti, povećanja telesne težine i povećanog rizika od hroničnih bolesti i depresije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading