I KORU POJEDITE! Ovo voće i povrće nikako ne treba da ljuštite, jer bacate vitamine
* Pomorandža: u kori se nalazi duplo više C vitamina nego u mesu, kao i veća količina kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i četiri puta više vlakana od cele pomorandže. Narendajte je u salate i kolače.
* Krastavac: njegova kora sadrži sastojak koja pomaže izgradnju kolagena u koži i tako je čini zategnutom i svežom.
* Šargarepa: kora ima antibakterijska i protivupalna svojstva.
* Jabuka: kora ima mnogo više sastojaka koji štite organizam od raka nego plod, bogata je i pektinom koji snižava holesterol i pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi.
* Krompir: u kori ima sedam puta više kalcijuma i 17 puta više gvožđa nego u istoj količini ploda! Sadrži i mnogo kalijuma, magnezijuma, vitamina B6 i C.
* Lubenica: zdravi sastojci su u svetlom delu kore. Jedan od njih je aminokiselina citrulin koja pomaže širenje krvnih sudova i tako poboljšava cirkulaciju. Od kore lubenice se pravi slatko.
* Patlidžan: plava boja potiče od moćnog antioksidanta koji štiti od raka, posebno nervni sistem. Kora je bogata i sastojkom koji podmlađuje kožu.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)