ONI SU U RIZIKU OD DVA NAJTEŽA KARCINOMA Proverite koja ste krvna grupa
Foto: Pixbay

Ako nemate od koga da ga nasledite, skoro je nemoguće predvideti pojavu raka. Čak i kada se prati porodična anamneza, spoljni uzroci i brojni drugi faktori, bolest se pojavljuje iznenada.

I upravo zbog toga, rak je predmet mnogih studija u kojima naučnici pokušavaju da otkriju ko spada u rizičnu grupu i za koju bolest. Kako piše Ordinacija.hr, studija je pokazala da je jedna krvna grupa povezana s većim rizikom od razvoja dve vrste posebno smrtonosnih karcinoma.

U studiji objavljenoj 2021. na portalu BMC Cancer, naučnici su pogledali genotipove hiljada kineskih stanovnika i otkrili da oni sa krvnom grupom AB imaju 34% veće šanse da razviju rak jednjaka, u poređenju sa ljudima sa krvnom grupom 0.

Takođe, osobe sa krvnom grupom AB imaju 44% veće šanse da dobiju rak stomaka, a osobe sa krvnom grupom A imaju 37% veće šanse da dobiju ovu bolest. Istraživači su se fokusirali na ove dve vrste raka jer su najopasnije i najčešće dovode do smrti. Samo 20% ljudi sa rakom jednjaka preživeće pet godina nakon dijagnoze, a 32% sa rakom želuca.

Visok mortalitet je posledica malobrojnih simptoma koji u ranim fazama ne mogu bliže da ukažu da se radi o karcinomu. Kada se dijagnoza postavi, bolest je obično već veoma uznapredovala i šanse za izlečenje su veoma male.

Statistika pokazuje da karcinom jednjaka beleži najveću stopu rasta, a kako gorušica dovodi do njega, kako prepoznati simptome i sprečiti iste, objasnio je prof. dr Aleksandar Simić, digestivni hirurg.

"Svi su nekada osetili gorušicu, a u suštini se radi o gastroezofagealnoj refluksnoj bolesti, kako je mi stručno zovemo. Razlog za njen nastanak prevashodno leži u načinu ishrane, a s druge strane u faktorima koji mogu da utiču na nastanak ovog oboljenja. Tu se misli na ljude koji imaju povećanu telesnu težinu, koji imaju želudačnu kilu, one koji jedu veću količinu masne, ljute i začinjene hrane i naravno, na ljude sa smanjenom fizičkom aktivnošću", rekao je dr Simić i dodao:

Rak koji brzo metastazira

Rak jednjaka ima tendenciju da se brzo širi i rano metastazira u druge organe u telu. Njegova učestalost je sve veća, a najčešće se javlja kod muškaraca, osoba starijih od 60 godina i osoba nižeg socio-ekonomskog statusa. Učestalost raka jednjaka u svetu je prilično različita. 

Zbog elastičnosti zida jednjaka, simptom otežanog gutanja javlja se tek kada se širina jednjaka suzi na polovinu ili čak trećinu njegove prave širine, što je 2 cm. Ostali simptomi uključuju povraćanje krvi, žgaravicu, loš zadah, povraćanje, bol u grudima koji nije povezan sa jelom, kašalj zbog gutanja i gubitak težine. Pokazalo se da dijeta sa visokim sadržajem masti, malo proteina i malo kalorija povećava rizik od raka jednjaka.

Simptomi raka stomaka

Najčešći uzrok raka želuca je maligna transformacija ćelija sluznice želuca i tada se naziva adenokarcinom, koji čini 90-95% svih slučajeva raka želuca. Učestalost raka želuca je visoka u mnogim zemljama.
 

Dugotrajna infekcija bakterijom Helicobacter pilori, koja živi na sluznici želuca, jedan je od primarnih uzroka raka želuca. 

Dimljena i veoma slana hrana, voda puna nitrata i držanje pripremljene hrane na sobnoj temperaturi povezuju se sa pojavom raka želuca. Pušači i alkoholičari su u većem riziku od drugih. Mnoge studije pokazuju da konzumiranje hrane koja sadrži vitamin C i beta-karoten smanjuje rizik.

Simptomi koji se lako ignorišu 

U ranim stadijumima raka želuca moguće je zanemariti simptome jer se radi samo o blagim tegobama kao što su nelagodnost u gornjem delu stomaka, osećaj težine ili punoće nakon obroka, lagana mučnina, povremeno povraćanje i gubitak težine, apetita.

Iako su simptomi veoma blagi, ako potraju ili se pogoršaju, trebalo bi da se odmah obratite svom lekaru, savetuje onkološki hirurg Robert H. Lurie.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading