Simptomi SMRTONOSNE BOLESTI koji mogu da se jave dok JEDETE: Evo kada je vreme da se obratite lekaru

Vesti 24.03.2023 17:50 0

Simptomi raka jajnika nisu uvek lako uočljivi, a mnogi mogu da se jave tokom obroka

Simptomi SMRTONOSNE BOLESTI koji mogu da se jave dok JEDETE: Evo kada je vreme da se obratite lekaru

Shutterstock

Simptomi bolesti mogu da uključe bol u leđima, ali možda ćete moći i da uočite neke znake tokom obroka. Stručnjaci Gynae Centra, privatne klinike u Londonu, navode da su brzi osećaj sitosti ili gubitak apetita znakovi upozorenja za rak jajnika. Ovo nadimanje može da se javi zato što imate tumor koji gura druge organe u stomaku. Dakle, ako se osećate kao da ne možete da završite sa obrokom, a niste ništa posebno jeli tog dana, možda bi trebalo da posetite svog lekara opšte prakse.

Iako je osećaj sitosti jedan od simptoma, stručnjaci iz Ovarian Cancer Action navode da postoji još devet znakova na koje bi trebalo obratiti pažnju Oni uključuju:

  • uporni bol u stomaku
  • uporno nadimanje
  • često mokrenje
  • loše varenje
  • bol u leđima
  • promene u navikama creva
  • neobjašnjivi gubitak težine
  • vaginalno krvarenje u postmenopauzi
  • ekstremni umor

Važno je napomenuti da ovi simptomi mogu biti i znak drugih, manje ozbiljnih problema.

Ovo može da uključi stanja kao što su sindrom iritabilnog creva, ciste na jajnicima i sindrom policističnih jajnika. Samo zato što imate gore navedene simptome, to ne znači nužno da imate rak jajnika.

Međutim, ako su vaši simptomi uporni, teški, česti i neuobičajeni, trebalo bi da zakažete pregled kod svog lekara opšte prakse što je pre moguće. Stručnjaci za rak jajnika sada navode da je dobra ideja da vodite evidenciju o svim simptomima koje možda imate. Ovo će pomoći vašem lekaru opšte prakse da odredi šta vam je potrebno i da li treba da vas uputi na lečenje.

Žene su ranije govorile o svojim iskustvima sa rakom jajnika. Hana Lejn je rekla da je izgledala trudno u devetom mesecu nakon što joj je rak izazvao ekstremno nadimanje. Ova 39-godišnjakinja je rekla da je bila u agoniji, da se borila da se sagne, imala je vrtoglavicu i osećala se užasno pre nego što joj je postavljena dijagnoza.

Druga žena, Hana Katon, ispričala je kako su joj savetovali da smrša da bi izlečila umor, kada je zapravo imala rak jajnika, prenosi The Sun.

BONUS VIDEO

 


 

 

 

Komentari (0)
Loading