"ISTI U RAZLIČITOSTI" Da li ste danas obuli različite čarape, ako niste ima još vremena
Foto: Shutterstock

Danas je Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom. Taj datum, 21. mart, izabran je da obeleži jedinstvenost Daunovog sindroma u trizomiji 21. hromozoma. Simbol Dana Daunovog sindroma su šarene čarape, jer ljudi sa Daunovim sindromom ne mogu da im pariraju.

Nošenje šarenih čarapa na ovaj dan pokazuje podršku borbi osoba sa Daunovim sindromom da se bolje integrišu u društvo.

Mnogi na taj način pokušavaju da podignu svest o lepoti različitosti među nama i omoguće osobama sa Daunovim sindromom bolji život u zajednici.

U 95-97 odsto slučajeva Daunov sindrom nije nasledna bolest i javlja se u svim rasama i ekonomskim grupacijama. U proseku se jedno od 1.000 ili jedno od 1.100 dece rađa sa ovim sindromom širom sveta.

Stepen teškoća sa kojima se susreću osobe sa ovim sindromom varira, ali u svakom slučaju podrazumeva intelektualne poteškoće  (prosečan IQ je između 25 i 80), otežano učenje, kašnjenje u razvoju, moguće zdravstvene probleme kao i karakterističan fizički izgled.

Godine 1929. dužina života osoba sa Daunovim sindromom iznosila je 9 godina, danas zahvaljujući blagovremenoj dijagnostici i lečenju prirodnih anomalija, njihov životni vek je produžen na 50 godina i duže.

Veoma je važno ne stvarati stereotipe o osobama koje imaju Daunov sindrom. Karakterišu ih toplina, ljubaznost i veselost.

Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom kaže da osobe sa invaliditetom imaju pravo da „uživaju pravnu sposobnost na ravnopravnoj osnovi sa drugima u svim aspektima života“ i potrebno je da imaju pristup „podršci koja im je potrebna u vršenju svoje poslovne sposobnosti“.

Pravna sposobnost znači da vas zakon priznaje kao osobu sa svim svojim pravima i da možete da donosite odluke o važnim stvarima u svom životu. Pravna sposobnost je potrebna za druga prava, kao što su pravo da biraš gde i s kim ćeš živeti, da donosiš odluka o svojoj zdravstvenoj zaštiti, da uživaš pravo na sklapanje braka i stvaranje porodice, kontrolu sopstvenog novca i posedovanje imovine.

Mnogim osobama sa Daunovim sindromom širom sveta uskraćena je poslovna sposobnost. Pravni aranžmani poput starateljstva sprečavaju ljude da donose sopstvene odluke, ili  nemaju odgovarajuću podršku da sami donose odluke. Sve vlade moraju osigurati da osobe sa Daunovim sindromom mogu da donose odluke o svom životu uz odgovarajuću podršku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading