Vodite računa o oralnoj higijeni: Poštujte ova pravila ako želite zdrave zube
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kada desni nisu zdrave to omogućava bakterijamada uđu u krv i tako nasatve da doprinose mnogim sistemskim oboljenjima uključujući i čitav niz srčanih oboljenja, objašnjava dr Demijan Driskol za magazine Natural Health. “Na primer, ukoliko pacijent ima blago oštećenje srčanih zalizaka – a za mnoge je ovo nedijagnostifikovano stanje – bakterije iz krvi dolaze do zalizaka i mogu da uzrokuju endokarditis (infekcija srca).

Istraživanja pokazuju da mikrobi koji se nalaze u zubnom plaku ulaze u pljuvačku i tako dolaze do pluća, na primer, gde mogu prouzrokovati astmu, upale pluća, obstrtuktivnu bolest pluća… Poremećena ravnoteža oralnog mikrobioma, pa onda posledično i upale desni su faktori koji povećavaju šanse i za druge sistemske inflamacije. Dugoročni periodontitis povećava rizik od osteoporoze, neuronskih zapaljenja, a ima uticaj i na dijabetes.

Sve ove informacije su sasvim dovoljne da vas pokrenu i motivišu da počnete ozbiljno da pristupate svom oralnom zdravlju.

Pre nego što primetite krvarenje iz desni postoji niz preventivnih koraka koje možete preduzeti i sačuvati svoje zdravlje.

Najvažnije je da što detaljnije i što češće čistite zube, posebno prostor između što možete činiti koncem ili interdentalnim četkicama. Važno je i kada zube perete - ili ih operate pre doručka ili sačekajte 30 minuta nakon obroka kako kiseline iz hrane ne bi utisnuli u zube, objašnjava dr Mervin Drujan.

Pored čišćenja i hrana može da pomogne zdravlju desni. Probajte da pre glavnog obroka pojedete namirnice koje su bogate hlorofilom (spanać, špargle), jer ova hrana ostavlja zaštitni film preko zuba. Preporučuje se i dosta hrskavog voća i povrća - jabuke, celer, šargarepa – jer su odličan eksfolijant za desni. Ali postoje i namirnice koje treba da izbegavate pored uobičajenog krivca  - šećera.

Kao i kod mikrobioma stomaka i oralni mikrobiom možemo održavati u ravnoteži unošenjem dobrih bakterija. Ishrana koja je pretežno biljna se preporučuje kao i neizostavne fermentisane namirnice. Smanjite gazirana pića, jer ona imaju veliki uticaj na oralni mikrobiom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading