Sprečite ili brzo zalečite GRIP KOD NAJMLAĐIH po preporuci pedijatra dr Anete Jovanović
Foto: Shutterstock/Shutterstock

 

Kod dece izaziva iznenadnu pojavu visoke temperature koja je praćena bolom u grlu, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, sekrecijom iz nosa, kašljem i umorom, a nekada se mogu javiti mučnina, povraćanje i dijareja. Većina dece se oporavi u roku od nedelju dana, ali neka deca razviju ozbiljniju bolest (upala pluća, upala uva) koja se mora lečiti u bolničkim uslovima.

Kako se prenosi

Put prenošenja je kapljičnim putem (kijanje, kašalj) preko zaraženih predmeta

(igračke, radne površine, pribor za jelo i piće). Period zaraznosti je dan-dva pre pojave simptoma i dok su simptomi prisutni.

Ko je u opasnosti od komplikacija

Bebe i deca s hroničnim oboljenjima (astma, dijabetes, srčana oboljenja) su u povišenom riziku od teške infekcije virusom gripa.

Kako se leči

Kao i kod drugih virusnih infekcija, lečenje je simptomatskom terapijom: „paracetamolom“ ili „ibuprofenom“ (u cilju smanjenja bolova i temperature), redovnim čišćenjem nosa morskom vodom ili fiziološkim rastvorom, mirovanjem i uzimanjem dosta tečnosti (voda, supa, čaj). Antibiotici se ne koriste u lečenju, izuzev u slučaju komplikacija zbog bakterijske infekcije.

Načini prevencije

Najbolji način prevencije gripa je godišnja vakcina protiv gripa koja se preporučuje za svu decu uzrasta od šest meseci i stariju, a naročito za decu koja imaju hronično oboljenje. Održavanje higijene ruku, predmeta i sprečavanje kontakta sa zaraženom osobom spadaju u važne mere prevencije.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading