Obratite pažnju: Šest znakova da je vreme za ginekološki pregled
Foto: Shutterstock

Preporučuje se da devojke od 21. godine treba da počnu da posećuju ginekologa jednom godišnje kako bi kontrolisale zdravlje dojki i karlice. Žene koje postanu seksualno aktivne pre 21. godine na godišnje preglede treba da idu i ranije kako bi obavile skrining na polno prenosive bolesti i dobile savet o kontracepciji.

Kod ginekologa treba otići što je pre mogućeukoliko imamo sledeće simptome:

Bolne menstruacije

Mesečni menstrualni ciklusi zaista su neprijatni za mnoge žene. Grčevi u donjem delu stomaka, bolne grudi i glavobolja zaslužni su za to da nam se čini da tih nekoliko dana traje večno. Ali, šta ako menstruacija postane još bolnija i bolovi se produže? To može ukazivati na endometriozu (kada se dodatno tkivo nakuplja u materici i izaziva krvarenje i oticanje) ili fibroide (izrasline ćelija i tkiva u materici). Ginekolog može da dijagnostikuje ova stanja i napravi plan lečenja.

Vaginalno krvarenje

Normalno je da žene primete krvave fleke na donjem vešu u prvih nekoliko meseci kada počnu da koriste određene metode kontrole rađanja i da imaju jače menstruacije kada se približavaju menopauzi. Ali, ako se pojavi neočekivano vaginalno krvarenje – na primer, nakon menopauze – trebalo bi odmah posetiti ginekologa kako bi se otkrio uzrok. 

Početak ili nastavak seksualnih aktivnosti

Ginekolog će nam objasniti koji su rizici koje treba da imamo u vidu. Na primer, osobe mlađe od 18 godina ili oni koji misle da će imati seks sa više od jedne osobe, imaju veći rizik da dobiju rak od infekcije humanim papiloma virusom (HPV). HPV je najčešći seksualno prenosivi virus. Određene polno prenosive bolesti takođe povećavaju šanse za neplodnost i rak. Ginekolog će nam skrenuti pažnju na taj rizik ako želimo da nastavimo seks nakon lečenja polno prenosivih bolesti.

Izbočine i plikovi

Ako vidite ili osetite izbočinu u vagini ili plikove u labiji ili oko nje (stidne usne), treba se obratiti ginekologu. Izbočina može da bude samo urasla dlaka, ali može biti i genitalna bradavica, što je mali otok uzrokovan polno prenosivim bolestima. Mali, ali bolan plik koji nestaje za nekoliko nedelja, ali se vraća, može biti lezija koja prati genitalni herpes. Ginekolog je taj koji će reći da li je problem manji ili je reč o stanju kome duže vreme treba da se obrati ozbiljna pažnja.

Problemi sa grudima

Ginekolog može da vas posavetuje da li je nova kvržica, osetljivost ili iscedak iz dojke razlog za zabrinutost zbog raka. U većini slučajeva, ova stanja nisu kancerogena, posebno ako niste prošli kroz menopauzu.

Vaginalni miris

Da li ste primetili da jemiris vagine posebno neprijatan? Ili se normalan miris iz tog područja promenio i nije tako neprijatan, ali traje danima? Trebalo bi da razgovarate sa ginekologom, čak i ako vam je zbog toga neprijatno. Možda je uzrok razvoj bakterija ili vaginalna infekcija, za šta je potrebno lečenje koje će propisati ginekolog.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading