OVAJ ZNAK PRAVI RAZLIKU IZMEĐU ŽIVOTA I SMRTI  Krdiolog otkriva kako razlikovati srčani udar od napad panike
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Simptomi se javljaju brzo i iznenada – osećate stezanje u grudima, srce vam brže kuca i počinjete da se znojite... To je alarmantan scenario i vaš um se utrkuje da shvati šta se dešava. Možeš li imati srčani udar? Ili je to samo napad panike?

Često može biti veoma teško uočiti razliku (naročito ako nikada niste imali ni jedno ni drugo) što samo povećava konfuziju i stres. S obzirom da su oba navedena fenomena veoma ozbiljna, važno je prepoznati koji od njih doživljavate kako biste mogli da dobijete odgovarajući tretman.

Kardiolog Mistjan-Blu Miler je stoga objasnio šta ova dva zdravstvena stanja imaju zajedničko i po čemu se zapravo razlikuju. Koji su simptomi infarkta ili srčanog udara? Srčani udar ili srčani udar nastaje kada deo vašeg srca ne dobije dovoljno krvi.

To se obično dešava zato što je arterija koja snabdeva srce krvlju blokirana. Uobičajeni simptomi srčanog udara uključuju bol ili pritisak u grudima, ubrzan rad srca, vrtoglavicu ili nesvesticu, pojačano znojenje, bol ili nelagodnost u gornjem delu tela kao što su vilica, vrat, ruke, ramena ili leđa, kratak dah, mučnina ili povraćanje.

Srčani udar može biti opasan po život, pa nemojte čekati da vidite da li simptomi nestaju sami, odmah potražite medicinsku pomoć.

Koji su simptomi napada panike?

Napad panike je iznenadni napad ogromnog straha ili anksioznosti kod osobe, obično izazvan nekom traumom ili neprijatnim događajem. Iako napadi panike sami po sebi nisu opasni po život, oni u velikoj meri ometaju kvalitet života i psihičko blagostanje.

Ljudi koji imaju redovne ili česte napade panike mogu imati panični poremećaj, vrstu anksioznog poremećaja. Ali izolovani napad panike može se desiti svakome, čak i bez dijagnoze paničnog poremećaja, izveštava Klivlendska klinika.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading