STRUČNJACI UPOZORAVAJU Ukoliko vam se ovo događa dok spavate preti vam opasnost od srčanog udara
Foto: Shutterstock

Brojni su faktori koji utiču na zdravlje srca, a među najvažnijim su ishrana i fizička aktivnost. A šta se dešava kada se odmaramo? Prema mišljenju medicinskih stručnjaka, neke "noćne" akcije mogu uticati na zdravlje i povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Ako se noću bacate i okrećete u krevetu, to može imati i negativne posledice po zdravlje kardiovaskularnog sistema, kaže kardiolog Kejti Tomasko. To je povezano sa krvnim pritiskom, koji se smanjuje kada čvrsto spavate, rekla je ona.


"Ako imate problema da zaspite ili se često budite noću, vaš krvni pritisak će sigurno porasti", kaže ona.

"Ovo povećanje pritiska nije dobro za zdravlje srca, što dovodi do povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti. Naučne studije su takođe pokazale da je nesanica, poremećaj sna koji otežava da se zaspi ili ostane zaspati, povezana sa brojnim kardiovaskularnim bolesti, uključujući hipertenziju, bolesti srca i srčanu insuficijenciju.

Nedavna studija objavljena u "Sleep Advances" otkrila je da nesanica može povećati rizik od srčane insuficijencije, moždanog udara i kardiovaskularne smrti. Istraživači su uključili 1082 pacijenta koji su imali srčani udar ili neku vrstu intervencije za lečenje blokiranih arterija. Na početku Studija je pokazala da je 45 odsto pacijenata imalo nesanicu, a 24 odsto je reklo da je koristilo lek za spavanje u protekloj nedelji.

Tokom prosečnog perioda praćenja od 4,2 godine, uočeno je čak 364 slučaja rekurentnih velikih srčanih neželjenih efekata kod 225 pacijenata. Kada su pacijenti koji su imali nesanicu upoređeni sa onima koji nisu imali, pokazalo se da je stanje značajno povezano sa hroničnim srčanim neželjenim događajima - čak i nakon kontrole kardiovaskularnih faktora rizika, komorbiditeta i simptoma anksioznosti i depresije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading