Obratite pažnju: Šta boja krvi tokom menstruacije govori o vašem zdravlju?
Foto: Shutterstock

Verovatno ste i same primetile da boja tokom ciklusa može da varira, pa je tako nekad izuzetno svetla, a nekad vrlo tamna. To sve zavisi od njene izloženosti kiseoniku.

Budući da se endometrijum, odnosno unutrašnji sloj materice, ne odvaja od njenog zida naglo i odjednom, već je u pitanju proces koji se odvija postepeno, potrebno je određeno vreme da se krv izlije kroz grlić i vaginu. Za to vreme mišići materice se kontrahuju kako bi se ograničilo gubljenje krvi, odnosno kontrolišu proces samo odlivanja.

Prema rečima stručnjakinje za menstruaciju Maraja Rouz, boja menstrualne krvi je "sitnica" koja može da ukaže na to da li je organizam zdrav ili ne. Ona nam može biti i značajna pomoć u određivanju konkretnog zdravstvenog problema i manjka ili viška estrogena.

– Volim da uzimam voće za primer. Tamnocrvene trešnje, ružičaste maline, crvene brusnice, crvene jagode... to su sve primeri zdrave menstruacije – kaže Rouzova. – Što se tiče konzistencije, trebalo bi da podseća na javorov sirupa i da lako teče.

Svetlocrvena boja krvi

Obilnije krvarenje retko se dešava prvog dana ciklusa, već je češće drugog, mada ni to ne mora da bude slučaj. Uglavnom, kada je menstruacija obilnija, to znači da se endometrijum brže odvaja od materice, pa se izbacuje krv koja nije još uvek promenila boju usled delovanja kiseonika.

Ružičasta boja krvi 

Ovakva krv retko se viđa tokom menstruacije, već je uglavnom pojava do koje dolazi sredinom ciklusa. U pitanju je tačkasto, u pitanju je tzv. ovulacijsko krvarenje koje se još naziva i intermenstrualnim i tačkastim, a javlja se kod 5-13 procenata žena.

Do tačkastog krvarenja dolazi iz više razloga: upotrebe oralne kontracepcije, trudnoće, infekcija, fibroida, polipa, poremećaja krvarenja, kancerogenih promena... Ovakva krv prepoznaje se po svetloružičastoj boji i traje najviše dva dana.

U retkim situacijama, ona može da bude i smeđe nijanse i ispolji se kao obilnije krvarenje s ugrušcima.

Ako je reč o nečemu što vam se dešava često, trebalo bi da o tome popričate sa svojim ginekologom jer ovakvo krvarenje ponekad može da bude znak niskog nivoa estrogena.

Tamnocrvena do braon boja krvi 

U najvećem broju slučajeva, na početku i na kraju menstruacije krv je obično tamne nijanse. Ta promena je sasvim normalna i praćena je višim nivoom estrogena u krvi, koji potom počinje da opada.

Ukoliko je krv braon boje, reč je o onoj koja je u materici bila duže, što znači da je duže bila izložena dejstvu kiseoniku, pa je oksidirala i promenila boju.

S druge strane, svetlocrvena krv je sveža i nije stigla da oksidira u toj meri.

U nekim slučajevima dogodi se da se na početku ili na kraju menstruacije javi braon sekret, što znači da je endometrijumu bilo potrebno nešto više vremena da izađe iz materice.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading